aussie wil als wijhese naar wk endurance

In haar geboorteland Australië heeft ze zo’n beetje alles gewonnen wat er te winnen valt op het gebied van ‘endurance’ in de paardensport. Kwam zwaar ten val en zei de sport vaarwel. Maar inmiddels, vele jaren later, woont ze alweer 4,5 jaar in Wijhe en wil ze met een Nederlandse licentie terug naar de top. Het verhaal van de 36-jarige Samantha Oosterbroek-O’Brien.

Als klein meisje zat Samantha al hele dagen op een paard. “Ik ging dagelijks te paard naar het strand. Dat was zo’n dertig kilometer heen en dertig kilometer terug”, vertelt ze enthousiast. Het is dan ook niet zo gek dat ze uiteindelijk in het wereldje van de endurance is terecht gekomen. Endurance is een tak van paardensport waarin het de bedoeling is om binnen een vastgelegde tijd een lange afstand af te leggen. Afstanden die bij endurance worden afgelegd variëren van 20 tot 160 kilometer, maar voor Samantha begint endurance pas bij 80 kilometer. “In de regio Gippsland, waar ik ben opgegroeid, is endurance een grote sport. Vele malen groter dan hier in Nederland. Hier staat endurance nog in de kinderschoenen.”

De grootste triomf boekte Samantha O’Brien, die inmiddels getrouwd is met Wijhenaar Henk Oosterbroek, tijdens een groot kampioenschap in Victoria, een deelstaat in Australië dat zo’n acht keer groter is dan Groot-Brittannië. “Ik won daar de wedstrijd over 160 kilometer en kreeg daarnaast nog een prijs, want mijn paard had de beste conditie van alle deelnemers. Het was een kroon op mijn jarenlange trainingsarbeid”, zegt Samantha, die daarnaast over nog een mooie prijs beschikt. “Ik heb in Australië de ultieme ‘Tom Quilty Endurance Ride’ over 160 kilometer succesvol uitgereden. Weliswaar niet gewonnen, maar ik heb wel een ‘Buckle’ gekregen. En dat telt in de paardensport, want met een ‘Buckle’ mag je aan alle wedstrijden in de wereld meedoen.”

De carrière van Samantha liep in het land van de kangoeroes dus op rolletjes, maar er kwam onverwachts een kink in de kabel. “Mijn paard werd gebeten door een slang en kwam te overlijden. Een ramp, want het paard was mijn beste vriend.” Samantha kwam in een zwart gat terecht en moest noodgedwongen met het paard van haar vader op pad. Maar ze had geen vertrouwen in het paard en kwam dan ook zwaar ten val. Het betekende – zo’n vijftien jaar geleden – tevens het einde van een mooi sprookje, want de angst had haar overmeesterd. Een angst, die ze nog niet zo lang geleden pas is kwijt geraakt. Met dank aan een speciale vrouw, die haar in Nederland aan de hand heeft genomen en weer op het paard heeft gezet.

“Het gaat om Joan Eikelboom. Zij heeft mij heel erg geholpen en mij weer het vertrouwen gegeven.” Speciaal voor haar wil Samantha iets terug doen. Helemaal omdat Joan Eikelboom begin dit jaar op veel te jonge leeftijd is overleden. “In 2007 heeft zij mij meegenomen naar het WK in Frankrijk voor jonge paarden. Joan reed daar zelf, maar moest vanwege ongemakken bij haar paard halverwege afstappen. Nu wil ik uit eerbetoon voor haar die wedstrijd alsnog uitrijden en wel op het WK in 2010, wederom in Frankrijk.” Het paard van Samantha, Paraclet T, is tegen die tijd zeven jaar en mag dan meedoen aan dat WK voor jonge paarden over 120 kilometer in Compiegne, net boven Parijs. En Samantha heeft veel vertrouwen in een goede afloop.

“Tot dusver gaat het heel erg goed met Georgie (koosnaampje voor Paraclet T, red.). Het is een Arabische volbloed en komt oorspronkelijk uit de rensport, dus ze beschikt over een prima conditie. Daarnaast beschikt ze over heel veel talent.” Samantha mikt in 2010 dan ook op een top tien klassering. “Dat is realistisch, want ik heb nu in Nederland al de nodige wedstrijden met Georgie gewonnen en met ingang van 2009 ga ik zeer intensief trainen. Op een manier die ze hier in Nederland niet gewend zijn. Ik ga namelijk zes keer per week keihard trainen met Georgie. En dat allemaal met als hoofddoel het WK in 2010.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.