weet je een monument laat het weten

Inwoners van de gemeente Raalte kunnen van 17 september tot en met 8 oktober monumenten voordragen voor uitbreiding van de gemeentelijke monumentenlijst. De gemeente beschikt over ruim 100 rijksmonumenten en 46 gemeentelijke monumenten. Voor het uitbreiden van de lijst van gemeentelijke monumenten, wordt nu de hulp gevraagd van de inwoners. Het Oversticht zal de actualisatie gaan uitvoeren.

De burgers kunnen op verschillende manieren een suggestie aandragen voor de gemeentelijke monumentenlijst. Via de website staging2.raalte.nl kunnen ze een formulier invullen, maar inwoners kunnen dit formulier ook opvragen of komen afhalen bij het gemeentehuis. Voor dit project wordt de hele gemeente onder de loep genomen. Inwoners kunnen suggesties aandragen die tijdens de actualisatie beoordeeld worden door Het Oversticht. Dit kan dan gaan om bijvoorbeeld bijzondere fabrieksgebouwen, gemalen, aparte boerderijen of panden die in de naoorlogse periode (1945-1965) gebouwd zijn.

In het laatste kwartaal van 2008 zal Het Oversticht de diverse suggesties gaan bekijken en beoordelen of ze op de gemeentelijke monumentenlijst thuis horen. De objecten worden beoordeeld op vijf onderdelen, namelijk architectuurhistorische kenmerken, stedenbouwkundige kenmerken, cultuurhistorische kenmerken, gaafheid en zeldzaamheid.

Een voorbeeld van een gemeentelijk monument is de dijkstoel aan de Zuthemerweg in Laag Zuthem aan de Nieuwe Wetering. Een dijkstoel is een opslagloods voor materiaal dat nodig is om herstelwerkzaamheden aan dijken uit te voeren. Deze dijkstoel werd in de negentiende eeuw in opdracht van het Waterschap Salland gebouwd en vervulde een belangrijke functie in de waterhuishouding in het IJsselgebied. Een tweede voorbeeld is het voormalig tolhuisje aan de Zwolsestraat in Raalte. Het is een typisch tolhuisje uit begin 19e eeuw. Het gebouw is van betekenis geweest voor de ontwikkeling van het dorp. Tegenwoordig functioneert het als woonhuis.

Inwoners die vragen hebben, kunnen contact opnemen met de gemeente. Ze kunnen dan bellen met Paul Kruiper (0572-347665) of mailen naar paul.kruiper@raalte.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.