repetitie met ge reinders al fantastisch

De Limburgse singer-songwriter Gé Reinders en het orkest van St. Caecilia uit Raalte hebben maandag samen in het Hoftheater gerepeteerd voor de voorstelling ‘Blaos mich ’t landj door’, die op zaterdag 27 september in het Hoftheater is te zien. Eline Dinkelberg was er bij, woonde de repetitie bij en sprak kort met Gé Reinders en de dirigent van St. Caecilia, Ton Nieuwkamp.

Aan het begin van de repetitie zit de sfeer er meteen goed in. Als toeschouwer zie en voel je direct dat er een klik is tussen Gé, Ton en het orkest. Er wordt serieus gerepeteerd, maar tussen de bedrijven door wordt er veel gelachen. Van een taalbarrière lijkt geen sprake. Als ik Gé, Ton en een aantal orkestleden spreek, blijkt dat te kloppen. Gé zegt zelfs dat de beide dialecten veel van elkaar weg hebben. Hij reist met deze voorstelling het hele land door, en speelt steeds met verschillende orkesten. “Eigenlijk zijn er nooit problemen met de taal, ook niet bij het publiek”, zegt de Limburger. Een orkestlid voegt daar aan toe: “Het klinkt misschien afgezaagd, maar het is wel waar. Muziek is een universele taal die iedereen verstaat.”

Gé legt tijdens de repetitie wel even kort uit waar de liedjes over gaan. “Ja, ze moeten natuurlijk wel weten waar het over gaat en hoe de liedjes zijn ontstaan.” Het verhaal achter het lied ‘St. Caecilia’ is ontroerend. In het kort vertelt Gé dat hij ooit twee verstandelijk gehandicapte mensen meemaakte bij een repetitie. Het bleek dat zij dol waren op blaasmuziek en er altijd bij waren. Later ontdekte hij dat dit veel vaker voorkomt in Nederland. Hij schreef over deze twee mensen een lied. Hij heet Josef en wordt de Grote Vriendelijke Josef genoemd. Zij heet Cecil en wordt Sint Caecilia genoemd. Het lied vertelt hun verhaal en aan het einde van het verhaal moet Josef helaas alleen genieten van de blaasmuziek. Het lied wordt vol overgave gerepeteerd…

Het contact tussen Gé en de dirigent is daarbij erg belangrijk. Als toeschouwer kun je die communicatie goed volgen en dat is mooi om te zien. Gé is al sinds zijn negende jaar met muziek bezig. Toen begon hij met pianoles. Op de middelbare school speelt hij in verschillende bandjes en in de vierde klas begon hij zijn eigen liedjes te schrijven. Ook Ton ontwikkelde zijn liefde voor muziek al vroeg. “Ik ben al twintig jaar dirigent bij St. Caecilia, maar ik was al lid van het orkest toen ik twaalf was. In 1989 heb ik Ben Voortman opgevolgd en ben nooit meer weggegaan. Ik heb wel eens aan het orkest aangegeven dat het misschien goed is om weer een frisse wind te laten waaien, maar ze willen me nog niet kwijt en ik wil natuurlijk graag blijven.”

Op zaterdag 27 september om 20.00 uur kun je het resultaat van deze bijzondere samenwerking tussen twee muzikanten in hart en nieren en het orkest St. Caecilia meemaken in het Hoftheater. Geniet van prachtige blaasmuziek, ontroerende liedjes en de humoristische praatjes van Gé, die meermalen door pers en publiek terecht zijn vergeleken met die van Toon Hermans. Kaarten à 17 euro zijn verkrijgbaar via staging2.hoftheater.nl of VVV/ANWB Raalte aan de Varkensmarkt 8.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.