raaltenaren op de bres voor aidswezen

De stichting is het initiatief van de Nederlander Bas Naterop, geboren en getogen in Raalte. Sinds enkele jaren woont en werkt hij in Oeganda.

De oud-Raaltenaar heeft Nederlandse familie en vrienden gevraagd initiatieven te nemen, om iets voor de weeskinderen in het dorp te doen te doen. Het percentage weeskinderen in het dorpje behoort tot één van de hoogste ter wereld. De ouders zijn vrijwel allemaal overleden aan de gevolgen van aids. Omdat er zoveel weeskinderen in Kitojo zijn, is de gemeenschap niet meer in staat die kinderen goed op te vangen, vertelt Jeroen Naterop, de broer van Bas. “Mensen hebben zelf al zo’n moeite hun hoofd boven water te houden. Een weeskind kunnen ze er dan niet nog eens bij hebben. Daardoor vallen heel veel wezen tussen wal en schip: Ze moeten vaak hun eigen kostje maar bij elkaar zien te scharrelen. Laat staan dat er geld is om naar school of naar de dokter te gaan. Ze verkeren echt in een uitzichtloze situatie.”

De stichting wil proberen hun lot te verbeteren door de dorpelingen die de weeskinderen opvangen te ondersteunen. Jeroen Naterop is inmiddels, in navolging van zijn broer, vertrokken naar Uganda om te onderzoeken wat de mogelijkheden hiertoe zijn. Hij benadrukt dat de stichting geen in Nederland uitgedacht plan wil opdringen. “Het is beter als we de lokale bevolking vragen op wat voor manier zij denken dat de kinderen het beste kunnen worden geholpen. Het gaat wat ons betreft niet om rechtstreeks geld of goederen geven. We denken meer aan het financieel steunen van initiatieven die de gemeenschap tevens in staat stellen zélf geld te verdienen dat ten goede komt van de weeskinderen.”

Zo heeft de dorpsgemeenschap Kitojo gevraagd om geld ter beschikking te stellen voor het kopen van kippen, die door de kinderen zelf zullen worden verzorgd. De verkoop van de eieren en het kippenvlees levert dan geld op. Zelf heeft hij het idee om bij de boeren een plantje te introduceren waarvan thee gemaakt kan worden die genezend werkt bij malaria. “Dan heb je twee vliegen in één klap”, stelt Jeroen. “De lokale mensen kunnen zelf goedkoop medicijnen verkrijgen tegen deze ziekte, maar eventueel ook de bladeren op grotere schaal produceren en verkopen. Dat genereert inkomsten.”

Van groot belang voor het succes van de stichting is wat Naterop betreft de aanwezigheid van zijn broer Bas ter plekke. Hij is getrouwd met een vrouw uit Kitojo en ook haar hele familie woont daar. Zij zullen allemaal bij het project worden betrokken, om ervoor te zorgen dat de bijeengebrachte gelden voor de projecten ook daadwerkelijk en zinvol worden besteed. De stichting heeft een website, waarop de ontwikkelingen van het project op de voet worden gevolgd. Voor meer info: staging2.secondhomekitojo.com.

Inmiddels is de officiële stichting Second Home for Children in Uganda opgericht. In het bestuur hebben drie mensen uit Raalte zitting: Annelies Davids, Frans Rouwenhoff en Henny Velthof. Daarnaast bestaat het bestuur uit een medisch deskundige, iemand met ervaring in het ontwikkelingswerk in Afrika en als voorzitter Jeroen Naterop. De Raaltenaar Harry Naterop, vader van Bas en Jeroen treedt op als adviseur. Als oud-prins carnaval van Raalte, heeft hij ook de andere oud-prinsen van zijn gemeente benaderd om zich in te zetten voor het project in Oeganda. Ook andere oud-prinsenorganisaties in het land zullen worden gevraagd iets voor de weeskinderen in Kitojo te doen.

Verder zal op diverse andere manieren geld worden ingezameld. Harry Naterop: “Iedereen die weet hoe belangrijk het is dat er iemand is die om je geeft en voor je zorgt, zou een kleine bijdrage moeten geven. Het kan een wereld van verschil betekenen voor die kinderen. Hun ouders zijn ze al kwijt, dat is al erg moeilijk. Wat wij hen nog kunnen bieden is enig perspectief op een redelijke toekomst. Het zou fantastisch zijn als we daar iets in kunnen betekenen. Het gaat hier niet om grootschalige projecten, maar gewoon om hulp op kleine en overzichtelijke schaal. Ieder kind wat we een klein beetje vooruit kunnen helpen in hun moeilijke leven is al pure winst.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.