met oude wagens van heino naar dakar

Vijf teams van twee personen maken zich op voor een groot avontuur: Een barre tocht van meer dan 7.500 kilometer. Ze gaan met ‘afgeschreven’ auto’s – drie Volvo 740 Stationcars, één Volvo 740 Sedan en één Citroën C15 – van Heino, via Dakar, naar Gambia. Speciaal daarvoor is de Stichting Heino-Dakar in het leven geroepen. De groep van tien mensen vertrekt op zaterdag 8 november.

Het idee voor de reis is ontstaan na de Amsterdam-Dakar Challenge van 2007. “Mijn vader Ben en oom Haije hebben daar aan meegedaan”, vertelt deelneemster Lotte, die zelf geboren is in Heino, maar tegenwoordig niet meer in Salland woont. “Door de mooie ervaringen van vorig jaar willen zij nog wel een keer zo’n trip maken. Alleen dan via een eigen stichting. En daarom is er nu dus de Stichting Heino-Dakar.”

De grote vraag is natuurlijk: Waarom deze onderneming naar Gambia in vijf ‘tweede- en derdehands’ auto’s, terwijl een rit naar Schiphol en daar op het vliegtuig stappen veel gemakkelijker is én meer comfort brengt? “Omdat ‘afgeschreven’ auto’s in Gambia een rijk bezit zijn. Ze worden gebruikt voor handel, voor verkoop of om te ruilen tegen broodnodige benodigdheden zoals een waterpomp voor een dorp. Ook kan er in deze auto’s ontzettend veel materiaal meegenomen worden dat bruikbaar is, zoals schoolspullen en hulpgoederen”, aldus Lotte, die samen met haar vriend Sikke een team vormt. En ook haar broer Job doet mee.

Het is dus absoluut geen doelloos ritje, puur voor de gezelligheid en de kick. “Nee, zeker niet. Sikke en ik blijven daar zelfs wat langer en gaan in het dorp Tumani Tenda helpen met alles waar hulp bij nodig is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan computerles en -ondersteuning, activiteiten op het gebied van sport, maar ook voor het bouwen van een muurtje draaien wij onze hand niet om”, aldus de enthousiaste Lotte, die weet dat een Nederlandse vrouw (Henriëtte Brümmer-Sonko) hen is voorgegaan als het gaat om helpen in Gambia.

“Henriëtte woont in het kleine dorpje Tumani Tenda. Daar heeft zij al het één en ander bewerkstelligd voor de inwoners. Twee schooltjes zijn gebouwd en ze heeft een waterpomp ‘gekocht’ met als ruilmiddel een auto die zij vorig jaar heeft ontvangen.” Voor meer info over de werkzaamheden van Henriëtte klik hier. Kijk daarnaast ook even op staging2.heino-dakar.nl, waarop alle deelnemers zijn te vinden. En waar valt te lezen hoe je een bijdrage kunt leveren aan het fantastische initiatief.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.