met bekeuren verander je het gedrag niet

Commentaar – Als je zo links en rechts motoragenten door het centrum van je dorp ziet flitsen, weet je dat er een controle is. Het wordt dan tijd je gordel om te doen, vooral niet handsfree te bellen en als je een brommertje hebt, neem dan even een andere route. Want anders ben je nat.

Van de week was het weer zo ver. Agenten controleerden op opgevoerde brommers, niet helm dragende jeugd en kris kras door elkaar crossend kattenkwaad. De opbrengst is gigantisch. Maar liefst 68 aanhoudingen met een stuk of wat agenten. Dan moet bijna iedere aanhouding raak zijn, anders kom je op een namiddag niet aan dat aantal.

Een succes dus, die politieactie? Je zou het zeggen. Maar wij dachten van niet. Want ieder jaar is er wel zo’n actie. Als je van een succes spreekt, zou je op enig moment geen bekeuringen meer uitdelen. Want dit soort acties is pas een succes als je op den duur minder overtredingen waarneemt. Maar nee, we blijven overtreden en nemen de pakkans voor lief.

Het is ook allemaal zo gek niet. Ben je jong en energiek, gieren de hormonen door je lijf, wordt je de hele dag in die schoolbanken gevangen gezet (wie bedenkt er nou eens een keer een ander leersysteem?). Dan is het toch logisch dat je nadien je gashendel van de brommer opentrekt, dat je de frisse lucht om je hoofd wilt voelen? Twee dagen in het jaar loop je de kans op een bekeuring. En voor de rest zal het jou een rotzorg zijn.

Een voorspelling doen? Binnen een maand lees je op Salland Centraal een bericht als dit: De politie heeft de afgelopen dagen 26 bekeuringen uitgedeeld op de parallelweg tussen Heino en Raalte. De bekeuringen gingen naar fietsers die met z’n drieën naast elkaar op weg naar school waren. Omdat daar jaarlijkse ongevallen met letsel gebeuren, controleert de politie aan het begin van het schooljaar altijd extra… Enzovoort.

Maar het helpt geen zier, want ook dit jaar rijden ze vier dik op weg naar school. Logisch toch, want ze hebben elkaar genoeg te vertellen.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.