lintje voor hooibergbouwer willem ruhof

Willem Ruhof is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De Raaltenaar kreeg het lintje opgespeld door burgemeester Piet Zoon in de Plaskerk. Ruhof was daar zaterdag voor de presentatie van het boek ‘Een Oost Nederlandse hooiberg bouwen, met Willem Ruhof’. De kennis en expertise die Ruhof het Sallandse landschap heeft geschonken is ongekend. Meer dan vijftig hooibergen van zijn hand staan inmiddels in en buiten Salland.

Ruhof is Raaltenaar en Sallander in hart en nieren. Met zijn vrouw Nel bewoont hij een kleine Sallandse boerderij plus schuur langs de spoorlijn Zwolle-Raalte. Willem heeft alles wat te maken heeft met bouw en restaureren in de vingers en alles wat oud Sallands en oud Raaltes is in zijn hoofd. De boerderij is dan ook een echt levend museum met Sallandse historische materialen, omdat ook Nel geen linker handen heeft en bekend poppenmaakster is.

Als vrijwilliger en adviseur is Willem Ruhof nauw betrokken bij de werkgroep Bouwadvies van de SKHN. Hij adviseert enthousiaste hooibergliefhebbers die regiospecifiek een nieuwe berg willen bouwen. Zelf bouwt Ruhof natuurlijk ook nog regelmatig nieuwe hooibergen. Overal in Salland, en daarbuiten, staan er nieuwe hooibergen met een voor de kenners op afstand herkenbare Ruhof-stempel.

Ze onderscheiden zich van andere hooibergen doordat ze niet kaarsrecht zijn, kromme roeden hebben, met oud vlechtwerk in de kap, authentieke verbindingen en de juiste afmetingen. In grote tegenstelling ander exemplaren vallen ze daardoor niet op als rechte bouwdozen. Ze zijn onderdeel van het landschap!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.