Home / archiefcentraal / kleine stukjes frankrijk in lemelerveld

kleine stukjes frankrijk in lemelerveld

“Ik durf zelfs te stellen dat de gemiddelde Nederlandse wijn lekkerder is dan de Franse.” Bernard Smalbraak zegt het zonder blikken of blozen. Samen met zijn vrouw Sandra heeft hij sinds 2005 een eigen wijngaard in Lemelerveld. En aangezien de meeste mensen onbekend zijn met het gegeven dat Nederland momenteel zo’n 150 wijnboeren kent, krijgt hij vaak vragen over het niveau van de Nederlandse wijn. Maar daarmee zit het helemaal goed.

De wijngaard van Bernard en Sandra Smalbraak is een uit de hand gelopen hobby. De eerste druivenplant ging in mei 2005 de grond in. “Ik denk dat ik zo’n twee tot tweeënhalve ton in de wijngaard heb moeten investeren. Ik hoop het er in 2010 uit te hebben”, stelt Bernard. “De boel komt langzaam op gang. In 2007 hebben we achthonderd liter wijn geproduceerd, toen was de oogst heel slecht. Dit jaar komen we waarschijnlijk uit op drieduizend liter. Volgend jaar hoop ik op 4.500 liter uit te komen en dat is dan meteen het maximum.”

Bernard produceert een eigen witte wijn, de Cabernet Blanc, een eigen rode wijn, de Pinotin en een rosé, de Dutch Pink. “Nu is de oogst nog te klein om er de boer mee op te gaan”, stelt hij. “De meeste wijnen raak ik kwijt tijdens proeverijen. Als ik op 4.500 liter wijn zit, zal ik wel moeten gaan werven. Ik denk dan vooral aan restaurants in de regio. Mijn wijnen zijn niet geschikt voor de supermarkt. De wijn is te duur, te apart en teveel gericht op liefhebbers. De mensen die in de supermarkt wijn kopen, willen toch liever een goede Franse wijn.”

Bernard is zo’n echte wijnliefhebber, dat moge duidelijk zijn. Al jong had hij de droom om in Frankrijk, Italië of Spanje een wijngaard te beginnen. Maar vrouw en kinderen en baan hebben de zaken voorlopig veranderd. “In Nederland is het eigenlijk ook veel spannender”, stelt hij. “Ik heb hier overal kleine stukjes ‘Frankrijk’ staan. Daar een stukje Elzas, daar een stukje Bourgogne en ook een stukje Loire. En natuurlijk is het weer hier onvoorspelbaar. Ook dat maakt het spannender.”

“Het mooiste compliment dat ik ooit heb gekregen kwam van een echte connaisseur. Die proefde mijn nieuwe rode wijn en zei meteen ‘die wil ik bij de Kerst’. Ik zie die wijn zelf ook als mijn eerste echte volwaardige wijn. Alles wat ik kan, zit in de wijn, ik heb er voldoening van, dat is leuk en dat proef je!” Op zondag 28 september kan men van 12.00 tot 17.00 uur de wijngaard bekijken en zelf proeven. Vanaf 17.00 uur wordt er een Franse barbecue gehouden. Kijk voor meer informatie op [url=http://www.wijnstaete.nl/]www.wijnstaete.nl/url].

Lees ook

Orgelconcert in WH Zwart Hal

LEMELERVELD – Gerwin van der Plaats verzorgt op zaterdag 25 september een orgelconcert in de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.