indrinken in lemelerveld voor jarig kanaal

Indrinken, zou de jeugd van tegenwoordig dat noemen: In Lemelerveld is vandaag (zaterdag) feest gevierd vanwege 150 jaar Overijssels Kanaal. Indrinken, want morgen is de eigenlijke verjaardag. Die wordt langs het hele kanaal gevierd, met de Salland Natuur Fair als centrale middelpunt.

Als er ergens feest gevierd mag worden dan is het daar wel, want het dorp heeft zijn bestaan aan het kanaal te danken. ‘Waar zullen we die aftakking maken’, moeten ze anderhalve eeuw en iets meer geleden gedacht hebben, lopend tussen Zwolle en Almelo. In het veld van Lemele vonden de bestuurders van toen een mooi plekje. Daar werd het op een graven gezet. Zeven jaar lang heeft het geduurd voordat de verbinding bij Deventer met de IJssel gemaakt was. Zondag 7 september is het precies 150 jaar geleden dat het eerste schip door het kanaal ging.

Hoe Lemelerveld precies ontstaan is, is te zien op de expositie Muj Kiekn op landgoed Groot Zwaaftink (iedere vrijdag en zondag open tot en met de herfstvakantie) waar zondag ook de Natuur Fair is. Maar het moet ongeveer zo gegaan zijn: Dagloners kwamen een stukje helpen graven, soms zelfs helemaal vanuit Duitsland. Die gingen ’s avonds niet naar huis, maar bleven de hele week, soms zelfs langer. Dus moesten ze ’s nachts ergens slapen, wilden ze een natje en een droogje na het werk, moesten ze naar de kerk op zondag. Zo is uiteindelijk Lemelerveld ontstaan.

Het feest is zaterdag in die stijl gevierd. Oude klederdrachten, oude ambachten, oude zeemansliederen, kanoën op het kanaal, een gezamenlijke lunch met het hele dorp en ter afsluiting (zaterdagavond om 19.00 uur) een kerkdienst.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.