geen burlende herten in salland te vinden

“In Salland kun je speuren naar reeën, maar voor burlende herten moet je toch naar de Veluwe”, aldus Hans Bisschop, die daarom maar in de auto is gestapt en naar park Hooge Veluwe is gereden. “Eenmaal daar aangekomen, geen hert te bekennen. Maar na vijf minuten wachten heb ik er toch een aantal gezien. Tja, je moet er wat voor over hebben om herten te zien.”

Maar wat zijn burlende herten eigenlijk? Nou, in september begint de bronsttijd van de edelherten. Mannetjes gaan op zoek naar een vrouwtje. Om indruk te maken, maken ze een geluid dat burlen wordt genoemd. Met het burlen proberen de herten stoer te doen en vrouwtjes te versieren. Vrouwtjesherten worden hinden genoemd. Ze zijn kleiner dan de herten en hebben geen geweien op hun kop. Als de edelherten het met burlen niet van andere mannetjes kunnen winnen vechten ze het uit met hun grote geweien. Meestal wint het edelhert met de zwaarste en hardste burl de strijd. Hij wordt de vader van de kalfjes!

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.