gb houdt zorgen over nieuw karakter heino

Gemeentebelangen blijft zich intensief bezighouden met de nieuwbouw (appartementen) in het centrum van Heino. En dan met name met het nieuwe complex dat aan de Dorpsstraat op de locatie van de voormalige Peugeotgarage moet worden gerealiseerd.

“Volgens onze fractie past het plan op genoemde locatie niet binnen de kaders. Allereerst is in het bestemmingsplan aangegeven dat de hoogte van gebouwen niet meer mag zijn dan twee verdiepingen en daarbovenop een kap”, zegt Carla Hoge, fractievoorzitter van GB. “De omliggende gebouwen zijn zes tot maximaal acht meter hoog en hebben allen kappen. Het appartementengebouw krijgt twee vleugels van negen meter hoog en een middenstuk van maar liefst twaalf meter en vier verdiepingen. Van een kap is geen sprake, het krijgt een plat dak. De moderne uitstraling heeft niets van doen met die van de huidige omgeving.”

Als dit plan wordt goedgekeurd door de gemeente, dan betekent dat volgens Gemeentebelangen een breuk met het traditionele karakter van de Dorpsstraat. Hoge: “Het schept een precedent voor nog meer van dergelijke gebouwen in de toekomst. Daardoor zal er weinig meer overblijven van de wens van de voormalige gemeenteraad van Heino tot handhaving van het Dorpsstraatkarakter in het bestemmingsplan en van het plusniveau van welstand die de gemeenteraad van Raalte pas in 2003 heeft vastgesteld.” GB wil dat de gemeente bij de beoordeling van bouwplannen uitgaat van het bestemmingsplan en de welstandsnota.

Het gemeentebestuur van Raalte erkent in de beantwoording van vragen die door Gemeentebelangen zijn gesteld over de kwestie dat de plannen niet passen binnen het bestemmingsplan, waardoor er vrijstelling moet worden verleend. De welstandsnota biedt geen soelaas, omdat het hier gaat om appartementen terwijl de welstandsnota uitgaat van ‘grondgebonden woningen’. De kaders die GB ziet, bieden volgens het college derhalve te weinig houvast. Daardoor zijn afspraken gemaakt in overleg tussen ontwikkelaar, architect en gemeente Raalte.

Het Raalter college wil pas praten over aanpassing van de welstandscriteria na evaluatie van de welstandsnota. Die evaluatie staat gepland voor het eind van dit jaar. Een poging van GB om die discussie nu al te voeren, is door het presidium (alle fractievoorzitters) niet gehonoreerd. “Helaas maakt de raad geen gebruik van de mogelijkheid om zelf op voorhand nadere kaders mee te geven aan het welstandsbeleid”, stelt Carla Hoge vast. “De raad zet zich, hoewel ze naar onze mening goede kaders heeft meegegeven, buitenspel bij de totstandkoming van de appartementengebouwen in het centrum van Heino.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.