dus ze castreren nu nog zonder

Met twee stenen loopt de Egyptenaar op zijn kamelen af. Wat ie gaat doen, wil de Sallandse varkensboer weten die in Egypte op vakantie is? Castreren, zo met de stenen tegen elkaar en baf, weg met die hap. Of dat niet zeer doet? Och, als je de vingers er maar niet tussen krijgt.

Een grapje? In Nederland, en dus in Salland (één van de grootste varkensstreken), wordt nog altijd zonder verdoving gecastreerd. Maandag gaat de eerste cursus van start om boeren te leren hoe dat anders kan. Met verdoving namelijk. LTO maakt er mooie sier mee. “LTO Nederland beschouwt de aftrap van de cursus ‘verdoofd castreren’ als een belangrijk resultaat. Op deze wijze wordt voor de eerste keer een marktgerichte oplossing bereikt voor een kwestie, die al heel lang de maatschappelijke gemoederen bezig houdt. LTO beschouwt het tevens als een belangrijke stap om de positie van varkenshouders op de langere termijn in de maatschappij én markt te versterken.”

Mooi hè? Hebben ze sinds het bestaan van de verdovingsspuit varkens kunnen verdoven, hebben ze dat nooit gedaan, komt er druk van buiten af, spreken ze ineens over een mijlpaal. Maar daar trappen we natuurlijk niet in. Als een boer wilde verdoven had ie dat al lang kunnen doen. Toch? En de supermarkten huilen al net zo hard mee. Zij nemen in hun inkoopvoorwaarden de eis op van verdoofde castratie. Ja, ammehoela, dat doen ze alleen maar omdat we het als vleeseters niet langer pikken. ‘Heeft uw biefstukje de wei wel gezien?’ is daar een mooi reclamevoorbeeld van.

Trouwens, die supermarkten betalen hun toeleveranciers een toeslag op het vlees afkomstig van verdoofd gecastreerde biggen… Wat daar staat? Boeren die verdoven, krijgen er extra geld voor. Geen dierenliefde dus, maar gewoon geld verdienen. Wat is de volgende stap? Tandjes knippen afschaffen? De krulstaart terug (wordt nu gewoon met een tangetje afgeknipt)? Of zullen we het gewoon nog groter aanpakken? Geen megastallen toestaan!

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.