duizenden wensen voor 150 jarig kanaal

Bankjes langs het kanaal, het schouwpad gebruiken, kano’s en waterfietsen erin, helemaal niks aan doen, gewoon laten zo. Het zijn een paar van de dikke duizend wensen die het jarige Overijssels Kanaal zondag toebedacht werden.

Langs het kanaal en op de Natuur Fair in Heeten werden passanten en bezoekers verzocht een wens uit te spreken. In ruil kregen ze een polsbandje met ‘Ikke hoale van Salland, Ieje ok?!’ erop. Dat polsbandje verleidde vooral ook veel kinderen een wens uit te spreken. “Ik wil graag een konijn worden”, aldus één van hen. “Maar dat is geen wens voor het kanaal”, aldus één van de kanaalgravers die de wensen ophaalden. “Maar toch wil ik het worden.”

Ook dit meisje mocht haar wens in de Wat Woj-koker op de Salland Natuur Fair gooien. ‘Wat Woj’ staat voor ‘wat wil je’ en is een vooruitblik naar wat de Sallander met het kanaal wil. Sallandus, de stichting die de kanaalactiviteiten organiseert, zal er voor zorgen dat alle wensen aan het eind van het jaar gebundeld worden, misschien wel uitgevoerd. Hoe dan ook wil Sallandus dat er gebeurt met het kanaal wat de Sallander er mee wil. De politiek moet daar maar gewoon naar luisteren. Want Salland en het kanaal, dat is van de Sallander.

De regen was zondag een beetje spelbreker bij de vele activiteiten langs het kanaal. De Kanalies hadden hun vreemde vogels al weer vroeg uit het water gehaald. De vogels kwamen van de winnende Stöppelhaenewagen en die is verkocht. Dan kun je de vogels niet laten verregenen. St Caecilea Raalte hield het voor de Joetse in Raalte nog redelijk uit. De andere fanfares uit Heeten, Lettele, Schalkhaar en Colmschate hadden er al iets eerder (tegen een uur of twee) de brui aan gegeven.

Het Smidmuseum en de MOK-werfjes sponnen garen bij de regen. Bij het museum aan de Zandbelterbrug was het ronduit druk. Harrie Velderman had een goed gehoor bij zijn – overigens prachtige – kanaalpoëzie. En volgens de leden van de Deventer kanovereniging die met bijna twintig boten tot voorbij Heeten kwamen, was de belangstelling voor een vaartje op de zomp bij de Veldkampbrug ook bijzonder goed.

Komende vrijdag, zaterdag en zondag (monumentenweekend) zijn de ijzeren kanaalgravers nog weer een weekend aan het werk. Met kruiwagens van Sallanders maken ze landschapskunst, symboliserend dat ze het kanaal uitgraven. Ook de expositie Muj Kiekn is dan drie dagen open. Beiden zijn te vinden op landgoed Groot Zwaaftink, Heetenseweg 26, tussen Heeten en Raalte. De levende kanaalgravers die zondag de wensen verzamelden zijn er dan niet meer bij.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.