boer en burger moeten op elkaar letten

Nu de oogst van agrarische producten zoals aardappelen, suikerbieten en maïs volop is begonnen, roept LTO Noord automobilisten in het buitengebied op alert te zijn op mogelijk slipgevaar en hun rijsnelheid aan te passen aan de situatie. Tegelijkertijd doen boeren en loonwerkers hun uiterste best om overlast van bijvoorbeeld modder zoveel mogelijk te beperken.

Modder op de weg is een jaarlijks terugkerend fenomeen in de oogsttijd en met name in de natte herfstmaanden kan klei die bij de oogst van landbouwvoertuigen afkomt voor verraderlijk gladde wegen zorgen. Modderwegen zijn ieder jaar weer de oorzaak van enkele verkeersongevallen, die wellicht voorkomen hadden kunnen worden. Land- en tuinbouworganisatie LTO Noord roept hierom weggebruikers op komende maanden in het buitengebied extra alert te zijn.

Boeren doen vanzelfsprekend hun best de wegen tijdens en na de oogstwerkzaamheden schoon achter te laten. Toch willen provinciale overheden, gemeenten en LTO Noord boeren en tuinders wijzen op hun extra verantwoordelijkheden tijdens de oogstperiode. Zo heeft de provincie Groningen een folder uitgebracht met richtlijnen voor het schoon en daarmee veilig houden van de openbare weg. Deze folder is te lezen op staging2.ltonoord.nl.

Degene die de weg vervuilt, is verplicht deze tijdens de werkzaamheden schoon te houden. Tevens moet hij de overige weggebruikers waarschuwen voor mogelijk slipgevaar door zogenoemde modderborden te plaatsen. Toch blijft slipgevaar aan de orde. Hierom roept LTO Noord ook burgers op extra attent te zijn en voorzichtig te rijden in het buitengebied. Natte dagen, bochten in de weg, slechte zichtbaarheid in de morgen en avond: Het zijn stuk voor stuk risico’s waar de weggebruikers in het buitengebied heel voorzichtig mee om moeten gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.