wat is nu de geluidsnorm bij evenementen

En omdat de geluidsnormen steevast onderdeel van felle discussie zijn, zetten we hier de regels nog eens op een rij.

Raalte hanteert een geluidsnorm van 85 decibel. Dat is geen maximum, maar een gemiddelde. De pieken mogen doorschieten tot 95 decibel. Hoeveel dat is? We weten het niet precies, maar omliggende gemeenten tot Zwolle en Deventer aan toe hanteren die niveaus al sinds jaar en dag en we hebben nog niet eerder gemerkt dat de volumeknop daar altijd zo zachtjes staat.

Hoe meet je dat geluid nu? Nou, door een decibelmeter op te hangen. Ook dat heeft nog weer wat extra complicaties. Je meet het geluid dat op de gevel van de huizen terecht komt, die het dichtst bij het feest staan. Echo’s en zo tellen niet mee. Dus als het geluid lekker gaat rondgalmen, telt dat niet mee. Je schijnt dat bij metingen uit te kunnen sluiten. En dan is er nog iets: Bij feesten wordt de piek niet gecontroleerd, alleen het gemiddelde. Dat is omdat een feest een tijdelijk karakter heeft.

Conclusie moet zijn dat je zoveel lawaai kunt maken met een feest als je maar wilt, als je gemiddeld maar op 85 decibel uitkomt tijdens het moment van meten. Het zou dus handig zijn dat de gemeente Raalte even aangeeft van wanneer tot wanneer er wordt gemeten. Als de desbetreffende band dan even een rustig nummer speelt, dan kunnen de bandleden verder gerust hun gang gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.