virus via linkjes in nagemaakte cnn mail

Normaal gesproken zijn we niet echt enthousiast om melding te maken van mailtjes over een virus of SPAM dat in grote mate wordt verspreid. Dit keer gaat het echter om een gevaarlijke bedreiging voor je computer, welke blijkbaar de hele wereld al over is gegaan. Meerdere dagbladen maken melding van een virus, dat wordt verspreidt via een op het oog onschuldig mailtje met de ‘Daily Top 10’ van nieuwsagentschap CNN.

Helaas staat het e-mailadres van Salland Centraal inmiddels ook al op een lijst met adressen die populair is bij grote spammers. In de voorbije week kregen wij maar liefst 316 maal een mailtje van CNN, met daarin de ‘Daily Top 10’. Wij vermoedden uiteraard al dat er iets niet in de haak was. De afzender deed zich voor als CNN maar gebruikte andere adressen. Bovendien zijn wij zelf al tijden niet op de website van CNN geweest. Wij zijn niet de enige.

Het e-mailtje ziet eruit zoals hiernaast en lijkt op het eerste moment ook onschuldig. Wie echter een link uit de mail aanklikt loopt kans op besmetting van de computer. Als je een link aanklikt wordt je naar een nagemaakte CNN-site geleid waar je een gehackte versie van de Adobe Flash Player moet installeren. Die player bevat een virus waar je maar lastig vanaf komt. CNN heeft zelf natuurlijk niets met deze dienst te maken, alleen haar goede naam wordt misbruikt.

Wie denkt op een ongewenste maillijst te staan van CNN en het ‘unsubscribe’-linkje aanklikt, wordt wel naar de echte CNN-site doorgestuurd. Daardoor denk je misschien dat het een echte nieuwsbrief is. Ook de onderwerpen in de mail wekken niet direct argwaan op. Het bericht dat Michael Jordan liefdesaffaires met meerdere dames toegeeft, is namelijk echt (oud) nieuws. Dat een stad in Taiwan in puin ligt door een orkaan wekt echter wel direct nieuwsgierigheid op.

Als je interesse is gewekt en je een bericht aanklikt, krijg je een website te zien met de melding dat je Flash Player verouderd is en dat je de nieuwste versie moet downloaden. Wie dat doet, haalt een virus binnen. Voor de verwijdering van het virus moet je betalen, en dat is precies de bedoeling van de makers. Er zijn op deze website instructies te vinden hoe je het hardnekkige virus handmatig en gratis kunt verwijderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.