vele kruiwagens maken landschapskunst

Het Overijssels Kanaal krijgt 7 september op de 150ste verjaardag een bijzonder cadeau aangeboden. Driehonderd stalen silhouetten, vergezeld van kruiwagens, verbeelden dat het kanaal nog eens uitgegraven wordt.

Het landschapskunstproject draagt de titel ‘Op Drift – Woar blif de tied?’. Het project wordt opgesteld op Landgoed Groot Zwaaftink aan de Heetenseweg 26 in Heeten en is te bezichtigen op 7 september, tegelijk met de Salland Natuur Fair en van 12 tot en met 14 september tijdens de open monumentendagen.

‘Op Drift – Woar blif de tied?’ is een dubbele titel. ‘Woar blif de tied’ verwijst naar het kanaal en zijn historie. Op Drift komt van Oerol 2008, waar de organiserende stichting Sallandus de silhouetten van deze topattractie vandaan haalde. De kruiwagens moeten uit heel Salland komen. Wie mee wil werken aan de landschapskunst kan zijn of haar kruiwagen beschikbaar stellen via info@sallandus.nl.

Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Wie zijn kruiwagen via mail aanmeldt, krijgt zo spoedig mogelijk te horen waar en wanneer de kruiwagens ingeleverd en later weer opgehaald kunnen worden.

Landschapsarchitect Bruno Doedens is verantwoordelijk voor de driehonderd stalen silhouetten die tijdens de verjaardag van het Overijssels Kanaal op Groot Zwaaftink ten toon worden gesteld. De silhouetten bevatten allemaal een spreuk over de tijd. Op de kanaalverjaardag symboliseren ze kanaalgravers en hebben daarom per drie silhouetten een kruiwagen aan hun zij.

Het gaat Doedens (oud-Heetenaar) niet in eerste instantie om de kunst, zijn performance – die eerder dit jaar al op Oerol te zien was – is er meer op gericht dat mensen meedoen in het kunstobject. De silhouetten hebben tijdens Oerol 2008 met behulp van het publiek de hele Noordzeekust van het eiland bewandeld. Als landschapsarchitect zoekt hij steeds naar die participatie.

Toen de Sallandse lente begon was dat ook te merken aan het Langste Lente Licht, de start van het jubileumjaar rond het Overijssels Kanaal. Doedens was daar nauw bij betrokken. Niet het beeld van al die fakkels en lampionnen was doel, maar de totstandkoming ervan en daardoor de betrokkenheid van de meer dan duizend vrijwilligers.

Op Landgoed Groot Zwaaftink symboliseren de silhouetten met een kruiwagen aan hun zij het hergraven van het kanaal. Publiek wordt daarom aangezet opnieuw invulling te geven aan de jarige waterweg. Wie een idee over de toekomst heeft, kan die gedachte kwijt op papier. Want op de Salland Natuur Fair kunnen toekomstwensen op papier worden gezet. Die belanden in waterdichte kokers die in het kanaal worden gegooid. Maar natuurlijk worden de wensen en ideeën uiteindelijk ook verzameld en op papier gezet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.