sportieve strijd op zaterdag in luttenberg

Het dagprogramma van het Luttenbergs Feest stond zaterdag vooral in het teken van een sportieve strijd. Zo stonden natuurlijk de vaste onderdelen kratten stapelen en gatgraven op het programma. Maar in de ochtenduren werden allereerst de kalveren in de ring rondgeleid tijdens de kalverkeuring.

Met een kritische blik keurden de juryleden de verschillende roodbonte en zwartbonte kalveren die er op hun mooist uitzagen. De deelnemende boeren hadden veel aandacht besteed aan het verzorgen van hun dieren. Maar de jury beoordeelde vooral ook op de bouw en de houding van het kalf. Het allerbeste kalf kwam van de boerderij van John van den Berg.

De jongste jeugd kon zich intussen vermaken door zich te laten schminken en naar een mooie voorstelling van de Apekopshow te kijken. Het enthousiasme van deze kinderen was zeer groot, gezien de reacties die vanuit de tent te horen waren tijdens de voorstelling.

In de middaguren werd de strijd op het feestterrein voortgezet bij het kratten stapelen en het gatgraven. Bij het kratten stapelen lag winnen en verliezen dicht bij elkaar. De 28 deelnemende teams van twee personen kregen ieder twee minuten om een zo hoog mogelijke stapel te maken, zonder gebruik van hulpmiddelen.

De hele stapel moest telkens met de hand opgetild worden, waarbij voorzichtigheid en precisie aan de ene kant en snelheid aan de andere kant het verschil tussen winnen of verliezen kon maken. De hoogste stapel bestond uiteindelijk uit 23 kratten. Dat is geen nieuw record, want dat staat nog altijd op een hoogte van 27 kratten.

De grootste strijd speelde zich zaterdagmiddag deels onder de grond af bij het gatgraven. Maar liefst 37 teams meldden zich aan om te proberen in twintig minuten het diepste gat te graven. Opvallend was de aanmelding van een viertal damesteams en de opkomst van de jongere jeugd. In de top van het klassement was het ongemeen spannend. Met een verschil van enkele centimeters werden de podiumplaatsen vergeven.

Uiteindelijk was het Emiel Alferink uit Lemelerveld, geassisteerd door zijn oom Harry Alferink, die met een diepte van 222 centimeter de winnaar werd. Het massaal toegestroomde publiek kon duidelijk zien dat het grondwater hoog stond, waardoor de gravers minder diep kwamen dan in voorgaande jaren.

Het avondprogramma bracht twee exotische demonstraties. Allereerst waren het de dansers en zangers van Pimenta Bon die een vechtdansshow lieten zien. Deze Capoeira heeft wel wat weg van breakdance, maar kent een heel andere muzikale insteek. De acrobatische toeren van de dansers leverden veel bewondering van het publiek op.

Bewondering, vermengd met een lichte angst en afschuw wekten de slangen, leguanen, spinnen en kaaimannen op die door Les Torrez aan het publiek werden getoond. Een enkele durfal mocht een grote vogelspin of een slang op het lichaam dragen. Maar de meeste toeschouwers waren hier toch niet voor te paaien.

Vandaag wordt het feest in Luttenberg afgesloten met een kerkdienst in de grote feesttent, een jaarmarkt, de traditionele recordpoging (dit jaar Twister), het zwientie tikken en om 22.30 uur het vuurwerk. Hiermee komt er een einde aan een tot nu toe zeer geslaagd feest.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.