sallandse chauffeurs niet blij met onderzoek

Chauffeursvereniging Drivers Uut Salland (DUS) is absoluut niet te spreken over het onlangs gepresenteerde onderzoek van het BVOM (Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie) naar ongelukken met vrachtwagens.

Verkeersofficier Koos Spee van BVOM liet voor het onderzoek alle ongelukken met trucks van de afgelopen twee jaar onderzoeken. Conclusie: Volgens het bureau hebben negen van de tien ongelukken te maken met het gedrag van de chauffeur. Als belangrijkste oorzaken noemt het bureau: Te hard rijden, te weinig afstand houden en wisselen van rijstrook.

“BVOM schetst een heel eenzijdig beeld. En tevens een onrealistisch beeld, omdat het hier niet om een onafhankelijk onderzoek gaat. Het is namelijk heel makkelijk om de transportsector de schuld te geven”, aldus de Sallandse chauffeurs, die graag meerdere punten aanhalen om een ander beeld te schetsen van de beroepschauffeur.

“De afgelopen jaren is het verkeersaanbod drastisch toegenomen. Het wegennet kan deze groei niet aan en is hier niet op berekend. Hierdoor wordt het voor vrachtwagens steeds moeilijker om altijd te zorgen voor voldoende afstand, want iedere keer dat je voldoende afstand houdt wordt deze ruimte heel gauw opgevuld door een andere weggebruiker.”

“Door alle beperkingen die de chauffeur worden opgelegd, door de rij- en rusttijdenregistratie (digitale tachograaf), wordt de werkdruk steeds hoger. Als een chauffeur een half uurtje te lang achter het stuur heeft gezeten – door files of wegwerkzaamheden – om toch zijn planning rond te krijgen, dan kan hij er 28 dagen later in bijvoorbeeld Frankrijk nog een bon van 300 tot 500 euro voor krijgen. Terwijl hij altijd wel zijn rust in acht heeft genomen.”

Volgens de Sallandse chauffeursvereniging staat de transportsector onder enorme druk. “Het aantal beroepschauffeurs is beperkt, er is nauwelijks instroom van nieuwe chauffeurs. Het huidige imago van de beroepschauffeur is dermate slecht – door onder andere de media – dat weinig mensen kiezen voor het chauffeursvak. De lage lonen, de hoge werkdruk, de onregelmatige werktijden en steeds meer belemmeringen van overheidswege maken het beroep niet aantrekkelijker.”

“Er is geen tijd en geld meer voor een degelijke inwerkperiode. Nieuwe chauffeurs worden voor de leeuwen gegooid, omdat er anders vrachtauto’s stil staan. De marges voor de transporteurs zijn zo klein, dat stilstand van materiaal financieel absoluut niet haalbaar is. De tarieven zijn zo laag dat je net zoveel geld per uur kwijt bent aan een timmerman, als aan een vrachtwagencombinatie plus chauffeur.”

“Onze eindconclusie is dat een beter wegennet, minder beperkingen voor de chauffeur, een verbeterd imago en een beter loon bij kunnen dragen aan goed opgeleid en gemotiveerd personeel, wat de veiligheid op de weg ten goede komt”, aldus de chauffeursvereniging Drivers Uut Salland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.