salland natuur fair duikt in het verleden

‘Een duik in het verleden’ is het toepasselijke motto van alweer de tiende Salland Natuur Fair, die dit jaar op zondag 7 september wordt gehouden. Toepasselijk om twee redenen. De jubileumfair blikt een beetje terug op de afgelopen tien jaar. En de Fair valt samen met de 150ste verjaardag van het Overijssels Kanaal. Die verjaardag wordt tijdens de Fair gevierd.

Tien jaar geleden alweer was de eerste Salland Natuur Fair. Dat was er één van komen kijken naar de verschillende stands op landgoed Groot Zwaaftink in Heeten, waar allerlei partijen die een relatie hadden met de natuur zich presenteerden. Fairvoorzitter Jan Reimert: “Het doel is al die jaren hetzelfde gebleven. We willen bezoekers op allerlei manieren in contact brengen met de natuur. Maar nu is de natuurfair veel interactiever. Mensen kunnen de handen uit de mouwen steken, ze kunnen actief meedoen.”

Rieten manden mee helpen vlechten. Water uit de sloot scheppen en dan de waterdiertjes zoeken. Met een verrekijker dieren in het bos zoeken, zijn daar voorbeelden van. Die laatste twee zijn trouwens vooral op kinderen gericht. Want dat is ook steeds meer bij de Salland Natuur Fair gaan horen. Was het in de beginjaren vooral gericht op volwassenen, in het programma wordt nu op alle fronten rekening gehouden met publiek dat bestaat uit hele gezinnen. Voor elk wat wils. Tot aan het natje en droogje aan toe, want centraal op de hoeve van Groot Zwaaftink is een horecaterras ingericht.

Hot item van de natuurfair is ieder keer de samenwerking tussen de jagersvereniging en natuurverenigingen geweest. Die presenteren zich immers niet alleen gezamenlijk op de fair, ze doen dat ook nog eens een keer gebroederlijk. In het begin was dat reden voor kritische noten. Maar door de jaren heen is wel gebleken dat het vooral de overeenkomsten zijn die het hem doen. Zo meldde de Partij voor de Dieren zich twee jaar terug aan om met een standje te komen. Geen probleem. Want de Fair is een plek van gesprek, van discussie.

Het bestuur: “We hoeven elkaar niet te overtuigen, we hoeven het zelfs niet eens te zijn, maar we moeten elkaars argumenten wel aanhoren. En dus is de Partij van de Dieren gekomen. Ze hebben een dag lang hun standpunt over dieren kunnen uitdragen. Geen vuiltje aan de lucht.” Een ander voorbeeld: IVN Raalte is vorig jaar mee geweest met het Vossen Lichtbak Team van de WBE, de wild beheer eenheid, jagers dus. Een teveel aan vossen in Salland is namelijk ook funest voor de weidevogels in het gebied, dus hadden ze een wederzijds belang.

Het programma voor de tiende fair is zo goed als rond. Nadruk ligt op demonstraties. Zo is er een valkenier, doggydance, rodeo, ridders van de IJssel en zelfs de cavalerie. Maar je kunt ook veel zelf ondernemen, waarvan Outdoor Adventure waarschijnlijk wel de zwaarste beproeving is. Op staging2.sallandnatuurfair.nl wordt tot 7 september steeds het laatste programmanieuws verteld.

De Salland Natuur Fair is op 7 september van 10.00 tot 17.00 uur op Landgoed Groot Zwaaftink aan de Heetesenseweg, tussen Raalte en Heeten. Je kunt er (dat heeft de voorkeur) ook komen met de fiets langs het Overijssels Kanaal. In beide gevallen staat de afslag goed aangegeven met borden. Kinderen van 4 tot 13 jaar betalen drie euro entree. Vanaf 14 jaar betaal je zes euro.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.