provincie groningen verbiedt megastallen wel

Terwijl de provincie Overijssel op volle koers richting megastallen vaart en alle geluiden van tegenstanders wegblaast, is er vijftig kilometer verder een stukje Nederland waar de democratie heel andere gedachten heeft: In Groningen worden megastallen verboden. Leg dat maar eens uit aan de tegenstanders in met name Salland…

Gedeputeerde Staten in Groningen zeggen dat er geen vergunningen meer worden gegeven voor nieuwe ‘megalomane veehouderijen die de menselijke maat te boven gaan’. Groningen wil vooral voorkomen dat ‘grote kapitaalkrachtige bedrijven uit andere delen van het land, met een industriële aanpak van deze bedrijfstak’ zich in Groningen gaan vestigen. Bestaande varkenshouderijen en kippenmesterijen in Groningen mogen binnen bepaalde grenzen nog wel uitbreiden.

Laten ze nou in Overijssel zeggen dat ze bedrijven van elders niet tegen kunnen houden. En laat de Raalter CDA-wethouder Haarman net vanmorgen op Salland Centraal zeggen dat een discussie met minister Verburg tijdens Stöppelhaene over dit onderwerp niet aan de orde is, omdat hij de de discussie niet over wil doen.

Met de maatregel wil Groningen ook bestaande familiebedrijven beschermen. Laat dat nou inzet van een Wijhese actiegroep zijn, tegen de megastallen… Nog een argument: Die ‘superveehouderijen’ tasten het landschap aan, de vele veetransporten beschadigen de plattelandswegen.

Hoe ze in Groningen tot dat standpunt gekomen zijn? Ze hebben geluisterd naar de bevolking. Die wil de eigen woonomgeving behouden. Daarom moet ‘verrommeling’ van het landschap worden voorkomen.

Salland Centraal is benieuwd naar de reactie van Piet Jansen, de provinciaal verantwoordelijke gedeputeerde. Ook gaan we reactie halen in Olst-Wijhe, want daar is het burgerverzet met de actiegroep ‘Stop varkensflats Wijhe’ het grootst. En natuurlijk moet Raalte ook reageren. Burgemeester Zoon staat zich er op voor pro-actief te zijn. We zijn benieuwd wat dat in deze zaak inhoudt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.