indianen gaan als speer in sallands tenue

Ruim twee weken woont Lindsay Goossens inmiddels in Suriname. En in die twee weken heeft de ex-Raaltese en tevens oud-speelster van Kwiek al het nodige meegemaakt. Hierbij haar eerste verslag vanuit Suriname.

“Na mijn aankomst in Suriname op 1 augustus, was ik nog niet het vliegtuig uit of ik vertrok met koffer en al de jungle in. Na ongeveer een uur rijden kwamen we aan op ons eigen vakantiekamp Gösterie. Even een hapje gegeten – we zitten immers in Suriname – en hup weer door naar Bigi Poika, het nabijgelegen indianendorp. Onderweg hoorde ik dat er die dag al drie keer een indiaan op een brommertje naar het vakantiekamp was komen crossen, om te informeren wanneer de voetbaltenues gebracht zouden worden. Wij maakten dus maar een beetje haast, om de jongens niet langer in spanning te laten.”

“Onderweg kwamen we bij één van de huisjes langs de weg een gedeelte van het team tegen, dat maar meteen achterin de pick-up sprong voor een lift naar het gemeenschapshuis waar de officiële overdracht van de shirts zou plaatsvinden. Op de korte weg die volgde, werd luidkeels naar de andere dorpsbewoners geschreeuwd vanuit de laadbak: ‘Ze zijn er al, ze zijn er al’. Een hele rits met bromfietsers volgde de pick-up naar het gemeenschapshuis.”

“Bij het gemeenschapshuis, dat tevens dienst doet als bibliotheek en kerk, was het wachten op het dorpsbestuur. Ongeduldig schoven de jongens heen en weer op de houten banken, waarin zij allen netjes hadden plaatsgenomen. Uiteindelijk kwam er een afgevaardigde van het dorpsbestuur, zoals het een VIP betaamd, rijkelijk te laat. Hierna kon de ceremonie, volledig in het Surinaams, beginnen. Met veel dankwoorden en oppeppende woorden voor het toernooi van de dag erna. Vervolgens werd aan de heer en mevrouw Sanches (ik ben ineens de vrouw van geworden…) een zelfgebakken pot en een Indiaans geknoopt gewaad, oprecht uit de grond van hun hart, aangeboden. Een heel mooi gebaar.”

“Terwijl de shirts, shorts, sokken en toebehoren uit de tassen werden gehaald, spraken de gezichten van de jongens en meiden boekdelen. Stralende ogen en brede glimlachen… ‘zelfs handschoenen?’ ‘en ook nog voetbalschoenen’ ‘wow, echte uit Italië!’. Meteen hulden de keepers en aanvoerders zich in hun nieuwe tenue voor een foto. Nadat door de hoge heren aan de voetbalmannen en -vrouwen nogmaals verteld werd dat nieuwe tenues ook tot een goede prestatie op het veld moesten leiden, werd er massaal een yell gedaan en was het tijd voor de jongens en meiden om de shirts en vooral de schoenen van dichtbij te bekijken.”

“De volgende twee dagen hebben zowel het heren als vrouwenteam gespeeld in het speciale ‘Inheemsentoernooi’. Per bus kwamen zij voorafgaand aan het toernooi op Gösterie om 9.00 uur ’s ochtends het inschrijfgeld ophalen, die Bodeco ook sponsorde. Met vlaggen en goede moed vertrok de stoet vervolgens naar Paramaribo, waar zij pas om 17.00 uur hoefden te spelen. De dames wonnen hun enige wedstrijd overtuigend en ook de heren lieten hun (lichtblauwe) visitekaartje duidelijk achter. Met twee winstpartijen en een gelijkspel zijn zij zeker van een finaleplaats op 23 augustus en niet te vergeten van een paar kratten bier, want dat stond op elke gewonnen wedstrijd. Aangezien de kratten bier in Suriname per literflessen gaan, bleef het nog lang onrustig in Bigi Poika…”

Lindsay sluit haar verslag af met een speciaal woord van dank aan de Matzerschool uit Wijhe, welke verantwoordelijk is voor de gift van shorts en sokken voor zowel het heren- als vrouwenteam. Ook aan Intersport Schutte in Raalte zonder wie de levering van voetbalschoenen en keepershandschoenen niet mogelijk was.

Momenteel is er nog een zending voetbalspullen (zoals twee ballen, waterzakken, ballenzak, aanvoerdersband, fluitje en 130 shirts van VV Mariënheem) per bootvracht onderweg. Als ik een geldschieter vind voor de 250 euro invoerrechten, zal het team binnenkort echt compleet zijn. Dan ontbreekt alleen die kampioensbeker nog!

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.