ijsvogel doet het goed ook in salland

Vorig jaar september vroegen we ons nog af hoe bijzonder het is als je een ijsvogeltje ziet. Een bezoekster van de site tipte ons dat ze er één had gezien. Een jaar verder krijgen we hernieuwd antwoord op de vraag: Het gaat goed met de ijsvogels in Nederland. Tien jaar geleden was het diertje bijna uitgestorven, maar dit seizoen zijn al meer dan 650 paartjes geteld.

Het goede nieuws komt van Vogelbescherming Nederland. De Vogelbescherming begon in de jaren negentig met een project om de ijsvogel te behoeden voor uitsterven. In 1997 broedden er nog maar 35 tot hooguit vijftig paartjes. Dat project ziet er redelijk simpel maar wel intensief uit: Zorgen dat je genoeg helder, stromend water hebt. Want daar broeden ze. De Ramelerleide is dus een mooi broedgebied.

De diertjes hebben een speciale voorziening om naar visjes en insecten te kunnen duiken: Zodra zij het water raken schuift een transparant vlies als een soort duikbril voor hun ogen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.