het blijft slecht gaan met de weidevogel

“Ik vrees dat je moet concluderen dat al het geld en al die inspanningen niet tot resultaten hebben geleid”, zegt Ruud Foppen van het onderzoeksinstituut SOVON bij de presentatie van de Vogelbalans 2008. Want het blijft slecht gaan met de weidevogelstand.

Ook in Salland wordt in het voorjaar veel actie ondernomen om weidevogels te beschermen. Met overheidssubsidie laten boeren nesten markeren zodat ze er niet met de maaimachine overheen razen. Ze zijn in ruil voor onkostenvergoeding zelfs op eerdere of latere tijdstippen te maaien. Met name de IVN’s zijn superactief bij het zoeken van die nesten en het markeren ervan.

Maar SOVON heeft ontdekt dat de vogels veel meer kans van overleven hebben als ze broeden in natuurgebieden. En gelukkig hebben de vogels dat zelf ook ontdekt. Zestig procent van de vogels (waaronder rasechte weidevogels) op de rode lijst komt alleen nog voor in natuurgebieden. Vooral de weidevogels van het platteland – Salland dus – doen het slecht. Grutto, tureluur, kievit… het aantal broedparen wordt minder en minder. Al die bescherming kan dat niet voorkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.