Home / archiefcentraal / een schoon winkelcentrum is niet zo moeilijk

een schoon winkelcentrum is niet zo moeilijk

Wie eens goed in de buurtdorpen van Raalte rondkijkt, ziet dat het eigenlijk helemaal niet zo heel moeilijk is om het (winkel)centrum schoon te houden van troepjes en zwerfafval. In Raalte is er de laatste tijd juist wel veel rotzooi te vinden op met name de Grote Markt. Dat komt doordat de gemeente de prullenbakken niet tijdig leegt, maar het komt ook doordat bezoekers zelf nalatig zijn met het bergen van hun afval. Want het kan ook anders!

Als Onze Man vanmiddag weer een bezoek brengt aan Europa’s grootste boekenmarkt in Deventer, zal hij daar weinig zwerfafval van bezoekers tegenkomen. En ook kom je er minder afval tegen van de inwoners. Komt dat doordat men daar zuiniger is op hun leefomgeving en troep gewoon beter opruimt? Of komt het omdat de gemeente Deventer een handje helpt? Dat laatste is het geval, want de centrale boodschap in de Koekstad luidt: ‘Afval hier, dank u wel!’

Speciaal voor de Deventer Boekenmarkt zijn er zeventig extra rode afvalcontainers in de binnenstad geplaatst, puur ter opvang van het zwerfafval van de bezoekers. Daarnaast kunnen mensen hun afval gescheiden weggooien in de vier grote afvalpiramides. De aandacht wordt gevraagd met grote spandoeken op erg centrale plaatsen. Ook MegaBep is van de partij naast de schouwburg. Dit is een ruim vier meter hoog symbool voor een schone stad van ‘De Schoon Familie’.

De ervaring in Deventer laat zien dat bezoekers de containers in de binnenstad goed gebruiken. Tijdens de laatste editie van Deventer op Stelten lag er na afloop aanzienlijk minder zwerfafval op straat dan het jaar ervoor. Het kan dus wel, als je de bezoekers er dus maar nadrukkelijk op wijst. Misschien wel een ideetje voor Raalte om tijdens acties ook extra containers te plaatsen. Aan het winkelend publiek zal het niet liggen, zolang er maar ruimte in de afvalbakken is wordt de troep daarin gedeponeerd.

Lees ook

College wil vergunningverlening voor woningsplitsing niet gratis aanbieden

RAALTE – Het Raalter college van B&W ziet vooralsnog niks in het idee van de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.