drie nieuwe harten voor de kranenkamp

Tien studenten van de Academie van Bouwkunst uit Amsterdam zijn afgelopen weekeinde samen met drie begeleiders druk bezig geweest om landgoed De Kranenkamp aan de Raalterweg, zo ongeveer naast Abdij Sion, een nieuw hart te geven. Maar hoe krijg je dat voor elkaar, want De Kranenkamp is een gebied met vele verschillende gezichten. Afhankelijk van het moment, het weer en de stemming kennen meerdere plekken verschillende kwaliteiten.

De studenten werden donderdagavond omstreeks 20.00 uur ontvangen door Jaap Starkenburg en Rob te Wierik. Het tiental kreeg van hen een toelichting op de historie, organisatie en bezittingen van IJssellandschap. Vervolgens werd door middel van een wandeling kennis gemaakt met het studiegebied. Ook is een verkenning gemaakt van de opdracht: ‘Een nieuw hart voor De Kranenkamp’. Van vrijdag tot zondag hebben de studenten daaraan gewerkt.

De uitgewerkte projecten zijn allen gericht op het op verschillende plaatsen op een moderne manier zichtbaar maken van de kracht van het landgoed. “Wie zich niet focust op het landhuis maar het hele landgoed als één huis benadert zal zien dat het landgoed vele interessante kamers kent”, zo stellen de studenten. “Je moet ze alleen herkennen. Door één van de kamers, een plek in het bos, te versterken, is deze zichtbaar gemaakt. Door de toevoeging van herkenbare objecten zoals een blauwe stoel, krijgt die plek een ziel.”

De naam De Kranenkamp komt zeer waarschijnlijk van de kraanvogels die er geleefd hebben. Voor deze vogels is een nest gemaakt, het tweede hart. Enerzijds om nieuw verhaal aan het landgoed toe te voegen, anderzijds om degene met de oudste rechten een huis te bieden. Het terughalen van de kraanvogel betekent echter wel het kappen van bomen. Immers heeft de kraanvogel een lange aanvliegroute nodig. Het nest verwelkomt de kraanvogel opnieuw in zijn oude habitat.

Het historische park van Van Leusen, nog niet eens in oude luister hersteld, is tot slot getransformeerd tot een autocrossbaan als derde hart van De Kranenkamp. Mooie slingerbochten zorgen voor een uitdagend circuit. Het onvermijdelijke, op de boerderij geconstrueerde, spandoek kondigt een evenement aan. Voor een autocrosser heeft dat dezelfde beleving heeft als de parkbezoeker van honderd jaar geleden. Alleen dan aangepast aan de tijd, dus een stuk sneller.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.