defibrillator moet in woonwijken hangen

In een beetje sportcentrum kom je tegenwoordig een defibrillator tegen, een apparaat dat bij hartfalen eerste hulp biedt. Je ziet ze ook oprukken in winkelcentra. Maar hangen ze daar eigenlijk wel goed? We kennen een levenreddend voorbeeld op Tennispark Ramele. Maar Ruud Koster van het AMC in Amsterdam wil de defibrillator in woongebieden hebben hangen. Tachtig procent van de hartproblemen doet zich privé voor.

Ruud Koster onderzoekt het gebruik van de defibrillator. Dat was nog niet zo makkelijk. Want er is geen registratieplicht. Dus waar ze precies hangen? En wie ze kan bedienen? Hij denkt dat het om 20.000 tot 30.000 AED’s (automatische externe defibrillators) gaat. En ze zijn makkelijk te bedienen, want ze zijn automatisch. Ze geven een schok aan een stilstaand hart, dat daardoor weer aan de slag gaat. Eén op de vijf Nederlanders weet al hoe het werkt. En dat worden er steeds meer.

Juist daarom is het volgens Koster goed die dingen in woonwijken te hangen. Er is altijd wel iemand in de buurt die hem kan bedienen. Dat gaat steevast sneller dan wachten op de ambulance.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.