de christelijke gedachte achter een megastal

Commentaar – In Groningen weren ze megastallen. Je kúnt ze dus verbieden. Maar de Sallandse politici lijken in meerderheid vóór te stemmen. Kom maar op met die stallen. Nu ze zich niet meer kunnen verbergen achter ‘we kunnen het niet tegen houden’ moeten politici dus over op argumenten die iets zeggen over ‘we willen ze graag, die megastallen. Laar maar komen’. We zijn benieuwd naar die argumenten.

Gedeputeerde Jansen (dat is een provinciale wethouder) legt in Trouw uit dat hij die stallen helemaal niet erg vindt. Voor de dieren niet, omdat het in die nieuwe stallen alleen maar beter is voor hen. Voor de mens niet, omdat je met grote stallen goedkoop kunt blijven produceren. Voor de omgeving niet, omdat je met bomen en hagen die grote stallen aan het oog kunt onttrekken

Ook wethouder Haarman van Raalte is die meningen toegedaan. Hij voegt toe dat je toch wat moet, als je exportland wilt blijven. Zijn collega Cor van den Berg in Olst-Wijhe grijpt de discussie aan om nog maar eens te benadrukken dat zijn gemeente helemaal nog geen standpunt heeft ingenomen (eerdere geluiden leken richting een verbod te gaan), dat zou ook zonde zijn van de commissie die de discussie voorbereidt.

Hoe sterk zijn die argumenten als je weet dat je de stallen ook – net als Groningen – kunt verbieden?

• In nieuwe stallen krijgen dieren het beter. Waarom in plaats daarvan dan geen regelgeving dat de oude stallen beter moeten? Waarom dat in het verleden al niet gedaan?

• Het vlees moet goedkoop blijven. Je kunt ook zeggen dat het vlees duurder wordt omdat je die grote stallen niet wilt.

• We moeten de export-strijd winnen. Je kunt ook zeggen dat je niet meer met levende dieren door Europa en met dode dieren over de wereld heen en weer wilt jakkeren.

• Die stallen kun je zo verstoppen dat je niet ziet dat ze lelijk zijn. Je kunt ook – net als nu – er niet op vertrouwen dat de boeren er wat moois van willen maken.

We willen hier niet zeggen dat je het één of het ander moet kiezen. We willen laten zien dat de politici een keus hebben. Groningen bewijst dat de megastallen er niet hoeven komen. In Salland komen ze wel. Dus kiezen politici vóór de komst.

Waar we nog niet goed een steekhoudend argument voor kunnen vinden is de christelijke inslag waarmee dit alles gebeurt. Moet het niet juist een christelijke appèl zijn je dieren met liefde te houden tot ze aan het eind van hun leven ook nog eens lekker op te peuzelen zijn? Is het wel christelijk met levende have heel Europa door te rijden? Of is het CDA eigenlijk de Boerenpartij van vroeger. Daar komen we nog niet zo goed uit.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.