de beslotenheid van de roja verkiezingen

Op de redactie van Salland Centraal is vrijdagochtend een ingezonden brief binnengekomen met betrekking tot de ROJA-verkiezingen 2008 (Raalter Onderneming van het Jaar). Hieronder de volledige brief.

De beslotenheid van de ROJA-verkiezingen

Als Raalter ondernemer ben ik door ruim twintig mensen voorgedragen. Allen waren uit eigen ervaring van mening dat mijn onderneming ruimschoots aan de gestelde criteria voldoet. Wanneer ik vraag om uitleg over deze gehanteerde criteria bij de nominaties en verzoek om een kopie van de voordrachten welke via het websiteformulier voor mijn bedrijf zijn doorgegeven, geeft het bestuur tot mijn verbazing niet thuis. Na drie mailtjes wordt het verzoek uiteindelijk afgedaan met de volgende nietszeggende opmerking van de bestuursvoorzitter:

‘Iedere aanmelding is aanleiding voor een mogelijke nominatie, die door een onafhankelijke en deskundige jury op basis van bepaalde criteria, wordt bepaald. Het aantal aanmeldingen is in ieder geval geen criterium en derhalve niet mede bepalend. De nominaties worden in de beslotenheid van de jury bepaald en zijn niet beschikbaar voor verdere toelichting. Over de uitslag en over de aanmeldingen wordt dus niet gecorrespondeerd.’

Het feit dat ik ervoor kies en moeite doe om de werkelijke afwijzingsgronden te achterhalen, had geen andere reden dan correct om te gaan met mijn klanten en zakelijke relaties, die tijd, moeite en energie staken in de voordrachten en hen te berichten waarom deze moeite helaas voor niets was. Het zegt iets over hoe ik als ondernemer om wens te gaan met mijn (zakelijke) relaties!

Tot deze mailreactie nam ik mijn verlies als teleurstellend, maar jammer. Niet iedereen kan immers bij verkiezingen winnen. Echter juist deze nietszeggende reactie van de ROJA-bestuursvoorzitter op mijn – naar mijn stellige overtuiging – volkomen legitiem verzoek, heeft bij mij de nodige vraagtekens gewekt over de ‘deskundigheid, onafhankelijkheid en objectiviteit’ van de jury en de totstandkoming van de nominaties. Ik feliciteer de genomineerde bedrijven van harte en oprecht, alleen blijven deze nominaties helaas met de nodige schimmigheid en vraagtekens omgeven.

Mij bekruipt het gevoel dat de jury er onuitgesproken op zijn minst een aantal niet-openbare criteria aan toegevoegd heeft. Het zou bestuur en jury van de ROJA sieren wanneer men meer openheid zou betrachten in de ‘bepaalde criteria’ en de objectiviteit op basis waarvan deze nominaties tot stand komen. Pas dan kan er naar mijn mening echt sprake zijn van eerlijke verkiezingen. Niet alleen het besluit over de niet-genomineerden blijft in nevelen gehuld, ook de wel-genomineerden blijken niet te weten waarom en door wie ze voorgedragen zijn en blijken evenmin inzage te krijgen.

Het nut van de geheimhouding van de voordrachten ten behoeve van mijn bedrijf ontgaat mij ten enen male. De voordrachten konden immers op tweeërlei wijze plaatsvinden: Via het algemene mailadres en via het websiteformulier. Van allen die mij voorgedragen hebben via het algemene mailadres heb ik een CC ontvangen en graag zou ik ook de overige mensen die moeite deden willen bedanken.

Enkele dagen na mijn reactie naar het ROJA-bestuur waarin ik aankondigde publicatie via de pers te overwegen, neemt de voorzitter van Stöppelhaene telefonisch contact op met ondergetekende. Helaas komt hij in dit gesprek niet verder dan de opmerking dat de ROJA-nominaties op geen andere wijze dan voorgaande jaren tot stand zijn gekomen en blijft hij volharden in zijn mening dat ik het kennelijk niet eens ben met het gegeven dat ik niet genomineerd zou zijn. Ja, goed lezen is een kunst en openstaan voor feedback blijkt voor sommige mensen, zelfs als voorzitters, wel heel erg lastig!

De al dan niet terechte afwijzing is hier dus niet aan de orde, het gaat om de diffuse totstandkoming van de nominaties. Overigens mag de lezer zichzelf een oordeel vormen over de al dan niet terechte afwijzing. Op onderstaande link staging2.interimair.info (onder ‘Actueel’) zijn de vijftien voordrachten voor mijn onderneming te lezen, helaas moet ik het dus doen zonder de circa tien voordrachten welke via het websiteformulier zijn gedaan. Voor mij zijn de voordrachten er echter niet minder waardevol door geworden.

Een Raalter ondernemer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.