zorgen over situatie wegener nemen toe

De zorgen over de situatie van Koninklijke Wegener nemen met de dag toe. Samen met een groot deel van de Tweede Kamer heeft minister Ronald Plasterk zich zorgwekkend uitgelaten over de ontwikkelingen bij de krantenuitgever. Volkskrant schrijft dat verschillende redacties dreigen met een staking, terwijl Trouw roept dat de regionale krant steeds meer een tandeloze waakhond wordt. De bom onder Wegener lijkt te barsten.

“De situatie bij Wegener is acuut, en daarom is het logisch dat we er over praten”, aldus minister Ronald Plasterk, die media in zijn portefeuille heeft. De Pvda’er doelt daarmee op het feit dat er door een aangekondigde reorganisatie tot liefst 465 banen bij de uitgever op de tocht staan. “De politiek kan moeilijk ingrijpen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld bij de publieke omroep. In de krantensector speelt de markt namelijk een dominante rol.”

De redacties van de verschillende Wegener-kranten kunnen zelf ook moeilijk ingrijpen, maar aan de bel trekken kunnen ze wel. Van de zeven dagbladen komen de redactieraden woensdag bij elkaar om te overleggen over mogelijke stakingen, zo meldt de Volkskrant. Zij zien het beleid van de Britse investeerder Mecom als afbraakbeleid, aangezien dat beleid alleen maar gebaseerd is op het genereren van winst. Mogelijk valt er binnenkort als gevolg van een staking eens een keer geen krant in de bus.

De hoofdredacties van de kranten lieten dinsdag overigens al hun onvrede blijken. Zij boycotten het bezoek van Mecom-voorman David Montgomery, die sinds gisteren op bezoek is in Nederland. De hoofdredacteuren weigeren met Montgomery te praten zolang hij niet reageert op een brief waarin de redacties eisen dat het reorganisatieplan van tafel gaat. Ook wijzen zij Montgomery erop dat de eerste acties vanaf vandaag hun beslag kunnen krijgen.

In dagblad Trouw komt vandaag Boudewijn Warbroek, voormalig eindredacteur van de Stentor, aan het woord: “Dat journalisten zo veel van hun vak houden en bereid zijn overuren te maken, camoufleert de bezettingsproblemen die er nu al zijn. Met vier verslaggevers voor twee gemeenten in een gebied met tienduizend abonnees moet iedereen op zijn tenen lopen. Als iemand vakantie heeft of ziek is, loop je tegen de grenzen aan.”

“De rek is er in de regionale journalistiek al helemaal uit”, vervolgt Warbroek – nu werkzaam bij het weekblad Binnenlands Bestuur. “Je komt steeds minder toe aan de inhoud, omdat er andere klussen bijkomen. Zelf foto’s maken of filmpjes voor het internet, zonder dat er een investering tegenover staat. De krant heeft een waakhondfunctie, maar dan moet je wel armslag hebben en die is er niet. Als je weer gaat snijden, zit je niet op maar in het bot.”

Wegener gaat er vanuit dat er 85 banen geschrapt kunnen worden op de redacties van de zeven regionale kranten. Tot kwaliteitsverlies of minder pagina’s in de kranten mag dit niet leiden. Wegener denkt met minder journalisten toe te kunnen door de verschillende redacties van de eigen internetsites en de kranten samen te voegen. Iedere journalist moet zich dan op meerdere media gaan richten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.