voor wie alles over de schaats wil weten

De geschiedenis van de ‘schaats’. Daarover gaat de expositie ‘Glis’ die de gemeente Dalfsen in samenwerking met IJsclub Stokvisdennen van 8 juli tot en met 7 augustus in de burgerzaal van het gemeentehuis heeft georganiseerd. Naast de aanwezige schaatscollectie van A. van der Graaf uit Numansdorp geeft de lokale ijsclub inzage in zijn historie. De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

Aanleiding tot deze samenwerking is de veertigste verjaardag van de ijsclub op 7 november. De benaming voor de expositie is niet uit de lucht gegrepen. ‘Glis’ is de benaming van de zogenaamde benen schaatsen. De ‘glissen’ waren gemaakt van botten van dieren. Je kon er niet echt op schaatsen, maar je duwde je af met een stok om vooruit te komen. Rond 1490 kwam de houten schaats met ijzeren glij-ijzer in beeld.

Vanaf die tijd zijn de schaatsen steeds aan verandering en verbetering onderhevig. In de negentiende eeuw kwam daarbij ook nog het verfraaiingsaspect. In de twintigste eeuw kwam de klapschaats.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.