vleermuizen zijn juist helemaal niet eng

IVN Raalte houdt in augustus een vleermuisexcursie. Een beetje vroeg om die nu al aan te kondigen? Nou, als we lezen hoe eng die beesten gevonden worden, kunnen we niet vroeg genoeg zijn met aankondigen. Kun je er vast en beetje aan wennen.

Vleermuizen zijn vampiers en harenvliegers. Maar is dat zo? Nee zeker niet, vertellen ze bij het IVN. Vleermuizen kunnen helemaal geen kwaad. Ze vliegen niet in haren en richten geen schade aan. Ze zijn hooguit een beetje eng omdat ze niet zo handig zijn met vliegen als vogels. Dat komt omdat deze zoogdieren het met andere vleugels moeten doen. De vleugels hebben een dubbele laag vlieshuid met talrijke bloedvaten en zenuwen. De vleugels strekken zich uit vanaf de hele zijkant van het lichaam en worden ondersteund door de vingers en de poten. De botten van de vingers zijn lang en lijken op de baleinen van een paraplu.

En dan gebruiken ze ook nog eens oren om te ‘zien’. Dat kan niet goed gaan, zou je zeggen. Maar dat doet het wel. Om zich goed te oriënteren zendt een vleermuis een signaal uit dat weerkaatst op voorwerpen in de omgeving. De echo zegt de vleermuis waar en in welke vorm hij obstakels tegen komt.

We gaan nog een stapje verder: Vleermuizen zijn niet eng, ze zijn nuttig. Een kolonie van vijftig vleermuizen eet op een avond zo’n 150 gram muggen en andere insecten. Die hadden anders in je slaapkamer gezeten…

Nieuwsgierig naar meer weetjes over het leven van de vleermuis? Ga dan mee met een IVN Natuurgids. Met een batdetector zal hij de vleermuizen opsporen en er meer over vertellen. IVN Raalte verzorgt een excursie op vrijdag 22 augustus 2008 vanaf 20.00 uur. Verzamelen bij de boerderij op Landgoed Groot Zwaaftink aan de Heetenseweg tussen Raalte en Heeten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.