vergunning voor warmtepomp lijkt heel simpel

Is het nu echt zo moeilijk te bepalen of de gemeente Raalte een vergunning nodig heeft voor de zogenaamde warmtepomp onder het gemeentehuis? Als een gemeente er al niet uitkomt, hoe zit dat dan met een burger? Kan die eigenlijk wel soep koken van de regelgeving van de overheid. Salland Centraal ging op zoek.

Als je een open systeem voor je warmtepomp aanbrengt moet je een vergunning hebben. Bij een gesloten systeem is dat niet verplicht. Dan moet je dat alleen even melden. Waar? Bij de afdeling Bouw en Woningtoezicht van de gemeente. Dat valt te lezen op de site van de provincie Overijssel.

Daar lezen we ook het verschil tussen een open en een gesloten systeem. Het open systeem pompt water op en neer. Bij gesloten systemen worden buizen de grond ingebracht met een vloeistof erin die warmte (verwarming) of koude (airco) mee naar boven neemt. Er wordt bij deze systemen geen grondwater onttrokken. De site van de provincie: “Dus vallen deze systemen daarom niet onder de Grondwaterwet. Voor een benodigde vergunning – dan wel toestemming – kun je contact op nemen met de afdeling Bouw en Woningtoezicht van de gemeente.”

Conclusie: Of de gemeente Raalte heeft stiekem wél een open warmtepomp. Of de discussie gaat helemaal niet over ‘open’ of ‘gesloten’. Of ze moeten bij de provincie beter hun eigen regeltjes leren lezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.