veel grotere kans op astma door pindas

Zwangere vrouwen die dagelijks pinda’s of pindakaas eten, lopen een verhoogde kans kinderen te krijgen met astma, vermoeden Nederlandse onderzoekers na het analyseren van duizenden vragenlijsten. We lezen dat verontrustende bericht in Volkskrant. En die heeft het stiekem weer uit het longartsenblad Respiratory and Critical Care Medicine.

Meer dan vierduizend zwangere vrouwen hielden al weer zo’n tien jaar geleden bij wat ze aten aan fruit, groente, vis, melkproducten, noten en notenproducten als pindakaas. Hun kinderen zijn acht jaar lang in de gaten gehouden. Uit de analyse blijkt dat kinderen met een intensief pinda-etende moeder een verhoogd risico lopen (tot vijftig procent) astma te ontwikkelen.

Hoe dat komt? In pinda’s zitten eiwitten die allergie opwekken. Tijdens de zwangerschap komen die eiwitten in de placenta terecht… Idee voor nieuw onderzoek: Wat is het effect op kinderen als moeders tijdens de zwangerschap veel komkommers eten?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.