schijt schijt schijt aan het rookbeleid

In de jaren ’60 en ’70 waren protestliederen erg populair. Denk maar eens aan zangers als Boudewijn de Groot of Armand. En wat te denken van Robert Long? Tegenwoordig zijn er ook nog wel protestzangers, maar die lijken iets minder op de voorgrond te treden. De ontevreden roker Rutger Cranssen en het Duo Dovemansoren doen dit sinds kort wel.

Zij hebben een ludiek lied tegen het rookverbod uitgebracht en die lijkt meer dan aan te slaan. Op dit moment wordt het protestlied ‘Ik rook ja!’ al in meer dan vijfhonderd kroegen en cafés in Nederland en België gedraaid. Het wordt bovendien getipt als dé zomerhit van 2008. Insteek van het nummer? Er wordt volgens de heren te veel gesproken, en te weinig gedaan aan de betutteling in onze ‘vrije’ Nederlandse samenleving. Maar bovenal zijn ze gewoon keihard tegen het nieuwe rookverbod.

“Schijt, schijt, schijt aan het rookbeleid, ik doe geen zaken met de overheid. Donder op met het rookverbod, we mogen niet meer roken en daar gaan we aan kapot!” Het zijn zomaar wat teksten uit het protestlied, en zeg nou zelf, ze laten niets aan duidelijkheid te wensen over. Het nummer is lekker snel, ligt goed in het gehoor én het refrein heeft een groot meezinggehalte. Dat wordt straks overal uit volle borst meegezongen.

Wij van Salland Centraal vinden het mooi dat er geluid uit de samenleving te horen is en het overheidsbeleid kritisch onder de loep wordt genomen. En omdat het nummer ook nog eens lekker klinkt, kan zelfs Onze Man het al meezingen. Toch willen we kwijt dat het nummer niet kan tippen aan de vroegere protestsongs. Daarvoor is de tekst te simplistisch. Maar een leuk nummer met een duidelijke boodschap is het wel! Wil je meer over dit duo weten, kijk dan beslist ook eens op deze site.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.