salland goed voorbereid op rookverbod

Zestig procent van de deelnemers aan de afgelopen nieuwspoll vindt dat de Sallandse horeca niet goed is voorbereid op het rookverbod dat 1 juli is ingegaan. De meeste stemmers schatten dat in vóór die bewuste datum. Als we er achteraf naar kijken, zou je kunnen concluderen dat het toch best nog wel goed zat met die voorbereiding. Er zijn geen bekeuringen gevallen én we hebben maar bijzonder weinig klachten vernomen.

De vraag is hoe sterk die argumenten zijn. Want bekeuringen zijn er in heel het land niet gevallen. De boetemannetjes waren dat ook nog niet van plan. En dat we geen klachten binnenkregen heeft vooral ook te maken met dat klagen niet meer helpt. Vóór invoering zou klagen de wet kunnen beïnvloeden, nu niet meer.

Zelf hebben we de indruk dat het rookverbod al vanaf de eerste dag geaccepteerd is. Dat komt natuurlijk door die pollvoorbereiding. Je kunt er wel een afdakje bij timmeren, uiteindelijk gaat het om het gevoel dat tussen je oren zit. Een kroegbaas die dit alles goed voorbereidt gaat niet lopen zeuren over omzetderving, maar praat met zijn klanten over een café waar iedereen zich thuis voelt en dat het helemaal niet erg is af en toe naar buiten te gaan voor je rokertje.

Landen om ons heen bewezen al dat zelfs de rokers blij zijn met de wet. In Italië geven ze ronduit toe dat de pizza nu veel lekkerder is. Maar in ons eigen Nederland blijkt ook wel dat we er snel aan wennen, er snel tevreden mee zijn. Ga in je gedachte maar eens terug in de tijd.

Zouden we het gewoon vinden als er in de trein nog gerookt wordt? Kun je je voorstellen dat je de bibliotheek inloopt met een sigaret aan? We kunnen ons nog een raadsvergadering in Heino herinneren waar een van de raadsleden zich even omdraaide tijdens de vergadering (die altijd maar een kwartiertje duurde) en tussen de schuifdeuren een sigaretje rookte. We kunnen het ons herinneren, maar we kunnen het ons eigenlijk niet meer voorstellen.

Komen we terug op de hoofdvraag: Is de horeca goed voorbereid op het rookverbod? Antwoord: We zijn er nú al aan gewend met z’n allen, dus de voorbereiding was goed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.