raalter knapen volbrengen zware alpen rit

Wat een jaar geleden onder het genot van een drankje en als geintje begon, is op zondag 15 juni tot een spetterende climax gekomen. Nu, een dag voordat de 95e editie van de Tour de France begint, blikt Salland Centraal graag even terug naar een opmerkelijke prestatie van negen knapen uit Raalte: Zij fietsten La Marmotte voor het goede doel. Een zware fietstocht in het – nog besneeuwde – hooggebergte van de Franse Alpen.

Na een aantal jaren voorzichtig geproefd te hebben aan het wielrennen in het vlakke Nederlandse land, begon het bij de Raalter mannen steeds meer te kriebelen. Bij het zien van het echte werk, het klimmen in de Alpen, loopt bij de meesten het water al in de mond. Ieder jaar voor de TV met de Tour de France en twee jaar geleden ‘live’ in bocht 7 van de Alpe d’Huez. Werd het dan niet tijd om zelf ook eens voor het échte werk te gaan?

La Marmotte is een wielerwedstrijd die jaarlijks wordt gereden in de Franse Alpen. Deze prestatietocht kan met een zware Alpen-touretappe vergeleken worden. De rit is 174 kilometer lang, telt 5.000 hoogtemeters en gaat over vier cols waarvan drie in de buitencategorie. Jaarlijks doen er 5.000 tot 7.000 deelnemers mee aan het officiële evenement. Morgen wordt La Marmotte 2008 officieel verreden, de Raalter jongens legden de route twee weken terug al succesvol af.

Onder het motto ‘de Marmotte wordt zwaar overschat’ begonnen de negen mannen dit jaar met de voorbereiding op deze loodzware tocht over onder andere de Col du Croix de Fer, Col du Télégraphe, Col du Galibier, en als toetje de Alpe d’Huez. Veel spinnen en kilo’s verliezen in de wintermaanden, daarna vele kilometers op de fiets over de Holterberg, deelname aan Limburgs Mooiste en andere Nederlandse klassiekers, veel pasta eten en geen biertjes meer op verjaardagen.

Na bij toeval in aanraking gekomen te zijn met de Stichting Tegenkracht, ontstond het idee geld binnen te halen voor dit goede doel. Besloten werd dat het voor vrienden, familie en collega’s mogelijk was de wielrenners te sponsoren per afgelegde klimkilometer. Met het geld kan Tegenkracht dan weer meer mensen met kanker de nodige sportmedische begeleiding bieden.

In prachtige nieuwe wielertenues (bedrukt met de sponsoren Coret Fysiotherapie, KokkieBikes Lemelerveld, Canon Business Center Zwolle, Iedereen Mag Het Weten en het logo van Stichting Tegenkracht) begon het team, uiteraard met volgwagen bestuurd door coach Paul Coret, op 15 juni om 07.30 uur in de ochtend gespannen, maar goed getraind aan de uitdaging. Behalve de persoonlijke uitdaging, stonden er dus ook euro’s op het spel!

Na een schitterende dag vol ontberingen (op de top van de Galibier was de temperatuur rond het vriespunt en er moest gefietst worden tussen metershoge muren van sneeuw) was de score ’s avonds om 20.30 uur dat de tocht door acht mannen volledig was uitgefietst, en dat slechts eentje de Alpe ‘d Huez had moeten laten schieten. Een geweldige prestatie! Het totale bedrag wordt binnenkort middels een cheque overhandigd aan Stichting Tegenkracht!

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.