r4r korte nachten plezier en hard werken

‘Raalte 4 Romania’ zit nu bijna een week in het plaatsje Siria in Roemenië. De groep jongeren is daar om een school op te knappen en wat dat betreft gaat het de goede kant op. Ondanks het slaapgebrek zit iedereen nog boordevol enthousiasme en dan gaat het werk ook allemaal net wat makkelijker. Buiten het werk om is het natuurlijk ook hartstikke gezellig met elkaar. Nog één dag, want zaterdag keren de enthousiaste jongeren weer huiswaarts.

Op een reis als deze beleef je van alles. Dat merkten de jongeren al in de bus ernaartoe. Zo namen ze een Zweedse smit mee. Zijn doel is om in drie jaar en één dag de wereld rond te reizen. R4R wilde hem daar graag mee helpen en de bus bracht hem tot de grens van Roemenië. Eenmaal in Roemenië gingen enkele Roemenen zomaar de ruiten van de bus wassen. Lekker handig, dachten de jongeren. Maar natuurlijk vroegen ze daar ook (veel te veel) geld voor. Daar konden ze echter naar fluiten.

Bij de grens van Roemenië liep de groep nog vertraging op, omdat ze lang op zoek waren naar een vignette (een soort van wegenbelasting). Bij elk tankstation bleek het opeens te zijn uitverkocht, maar uiteindelijk konden ze toch nog zo’n bewijs bemachtigen. Na een lange reis kwam de groep in Siria aan waar ze hartelijk welkom werden geheten met pizza’s. Vervolgens zocht iedereen snel de bedjes op. Want een goede nachtrust was wel nodig, met de drukke week voor de boeg.

Vervolgens stonden de dagen in het teken van vroeg opstaan (7 uur of nog eerder), hard werken overdag en plezier maken ’s avonds. De eerste dag werd er veel geschuurd. De tweede stond voornamelijk in het teken van het aflakken van de kozijnen, deuren en kasten van de lokalen. Wie even niets te doen had kon zo naar je ‘blokhoofd’ lopen, zodat hij je weer op het goede pad kon sturen.

Halverwege de tweede dag werd de voorzichtige balans opgemaakt: Zes lokalen waren al zo goed als af! Er kon dus al aan de nieuwe lokalen worden begonnen en dat betekende weer veel schuren. De sterke mannen in de groep hielden zich bezig met de schoolborden, de overige mannen hebben zich bezig gehouden met de wasbak het verven en de ‘finishing touch’ van de lambrisering.

Er kon ook ontspant worden. ’s Avonds lekker met de de groep bij elkaar zitten. En een verfrissende duik in het zwembad werkt ook goed. Die gezelligheid maakt het natuurlijk ook leuk en geeft eenieder frisse moed om door te gaan. Want het wordt steeds zwaarder. Op dag drie gaat de wekker al om half 7 en verschijnt de helft slaapdronken aan het ontbijt. Maar toch: Iedereen weer aan de slag. Helemaal als de directeur van de school langskomt en vertelt hoe blij hij is met de groep Nederlandse jongeren.

Op dag vier blijkt dat de lambrisering ook af is en vijf lokalen helemaal klaar zijn. Dat moest natuurlijk gevierd worden en daarom werd het met z’n allen een lange avond bij kaarslicht met drank en gezang. Dan is het wel lastig om vroeg op te staan. Hetgeen toch echt moest gebeuren. Om 7 uur zaten de hulpverleners alweer aan het ontbijt. De taken werden verdeeld en iedereen begon weer met het werk. De radiatoren moesten bijvoorbeeld worden schoongemaakt en er lag nog veel schilderwerk te wachten.

Iedereen blijft ondanks de korte nachten en de lange werkdagen erg gemotiveerd en de samenwerking verloopt prima. ‘Raalte 4 Romania’ vertrekt zaterdag weer naar Raalte. Dan kan de echte balans worden opgemaakt. Hoe dan ook: Dit is voor de hele groep een nuttige, leerzame en leuke ervaring. Voor wat foto’s, filmpjes en meer informatie klik je hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.