pomp onder gemeentehuis nog altijd illegaal

De gemeente Raalte gaat in hoger beroep tegen het besluit van de provincie dat een warmtepomp onder het gemeentehuis er illegaal ligt. De gemeente heeft die pomp op het moment in werking, terwijl ze er geen vergunning voor heeft.

De gang van zaken is als volgt: Raalte legde een warmtepomp aan onder het nieuwe gemeentehuis zonder daarvoor de nodige vergunning te hebben. Raalte zegt dat die vergunning ook niet nodig is. De provincie zegt van wel. Raalte ging in beroep. De provincie keurde dat beroep af. Nu wil Raalte bij de Raad van State alsnog haar gelijk halen.

Raalte zegt dat ze met de pomp geen water uit de aarde onttrekt en dat ze daarom geen vergunning nodig heeft. Probleem is echter dat de bron in temperatuur stijgt en dat je daarmee wel degelijk iets doet met het grondwater op zo’n vijftig meter diepte. De provincie geeft op haar site kraakhelder aan dat je daarvoor een vergunning nodig hebt.

Een warmtepomp leg je aan voor milieubewuste klimaatbeheersing. Je pompt geen water op, maar leidt water via een membraamsysteem langs een bron diep in de aarde, die voortdurend zo’n 13 tot 14 graden is. In de winter heb je daarmee al een flinke basis voor je verwarming. In de zomer kan diezelfde bron lekker koelen. Op den duur wordt de bron een paar graden warmer waardoor de verwarming nog goedkoper gaat werken.

Wethouder Gerard Elferink: “Zowel de gemeente als ook de provincie hebben er belang bij dat de rechter een uitspraak doet in deze zaak. De bestaande rechterlijke uitspraken geven geen duidelijk antwoord op de vraag of hier nu sprake is van het onttrekken van grondwater. Daarom gaan wij in beroep en vragen wij de Raad van State om hier een uitspraak over te doen.”

Vraag die we nog aan de gemeente Raalte gaan stellen: En als je nu ook in hoger beroep zo’n warmtepomp niet zonder vergunning mag gebruiken? Wat dan?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.