Home / archiefcentraal / ongeveer 96 procent respecteert rookverbod

ongeveer 96 procent respecteert rookverbod

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) constateert een kleine drie weken na de invoering van het rookverbod dat zo’n 96 procent van de horeca-eigenaren zich aan de regels houdt. Een kleine minderheid overtreedt de regels nog. Tegen die ondernemers heeft VWA afgelopen weekeinde opgetreden. En in sommige gevallen was de sfeer tijdens deze inspecties op z’n zachts gezegd ‘grimmig’.

Sinds 1 juli zijn in Nederland 1.800 inspecties uitgevoerd waarbij vijftig waarschuwingen werden gegeven. Bij een volgende inspectie riskeert een gewaarschuwde ondernemer een boete van 300 euro. De inspecteurs van de VWA zijn in het weekeinde ook langs de zogenoemde rokerskerken en rokersverenigingen gegaan. Sinds het rookverbod proberen slimme horecaondernemers onder het verbod uit te komen.

Sommige cafés noemen zich rookvereniging, andere hebben een kerkgenootschap opgericht dat zich ten doel stelt het roken te verheerlijken. Volgens de VWA vallen ze weldegelijk onder het wettelijk verbod en hebben drie zaken een waarschuwing gekregen. De VWA houdt de komende weken meer controles bij horecagelegenheden waarvan wordt vermoed dat ze zich niet aan het verbod houden. De controleurs hebben het recht de horecabedrijven binnen te gaan op basis van de Algemene Wet Bestuursrecht (AWB).

Lees ook

Nieuwe fietsroute rond Sallandse Heuvelrug in teken van streekproducten

REGIO – De HORT, Hellendoornse Ondernemers in Recreatie en Toerisme, Toeristisch Bureau Hellendoorn en Salland …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.