olympische spelen van china tot raalte 2

Woon je al twee jaar in China, moet je net op het moment van de Olympische Spelen terug naar Nederland omdat je een nieuw visum nodig hebt. Jammer? Shaun Goossens uit Raalte zit er niet zo mee. “Ik wacht even de Spelen af en vraag daarna een nieuw visum aan.” Want China is het land waar hij wil blijven. “Dat wist ik in 2006 al na twee maanden.”

Een verhaal in twee delen. Vandaag een verhaal over strenge visa-regels in verband met de komende Olympische Spelen. Gisteren over een kok in opleiding die nu handelt in staal.

Wat merkt Shaun van de Olympische Spelen? “Zelf woon ik in Hang Zhou. Dat is met de trein een uur van Shang Hai en twee en half uur met het vliegtuig van Bei Jing. Dus op straat merk ik er niet alles van. Maar in de handel wel. Want in Bei Jing is een grote staalfabriek gesloten waardoor de prijs van staal stijgt. Dat heeft grote gevolgen voor mijn handel omdat bijna al mijn producten van staal zijn. Daar komt bij dat veel minder buitenlanders een visum krijgen in verband met de Spelen. Dat was goed te merken op de Canton Fair, een handelsbeurs. Er waren daar veel minder buitenlanders en vooral de laatste twee maanden merk ik dat de handel daardoor afneemt.”

Niet komen buitenlanders moeilijker het land in. Buitenlanders die al in het land zijn, kunnen ook veel moeilijker hun visum verlengen.“ Voor veel landen is het zelfs onmogelijk gemaakt nog een visum te krijgen. En als je nog wél het land in mag, willen ze precies weten wat je elke dag doet. Wat de reden daar achter is? Het aanscherpen van die regels is gedeeltelijk voor de veiligheid voor de Spelen, maar ook om de mensen die hier illegaal werken – op een zakenvisum of op een toerismevisum – aan te pakken. Ik zie dat allemaal wel weer teruggedraaid worden naar zoals het eerder was. Zo in oktober, als de Spelen achter de rug zijn, is alles hier weer bij het oude.”

Voor Shaun zelf hebben de strenge regels ook gevolgen. “Het is regel dat je na een jaar het land moet verlaten. Dus ging ik in 2007 even terug. Binnen twee weken had ik het nieuwe visum rond. Maar ik denk dat het nu wel een stuk moeilijker gaat. Als ik volgende week terug kom, is het mijn bedoeling om in Nederland even een maandje af te wachten om daarna weer terug te keren. Dan omzeil ik de visa-problemen een beetje.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.