olympische spelen van china tot raalte 1

Woon je al twee jaar in China, moet je net op het moment van de Olympische Spelen terug naar Nederland omdat je een nieuw visum nodig hebt. Jammer? Shaun Goossens uit Raalte zit er niet zo mee. “Ik wacht even de Spelen af en vraag daarna een nieuw visum aan.” Want China is het land waar hij wil blijven. “Dat wist ik in 2006 al na twee maanden.”

Een verhaal in twee delen. Vandaag over een kok in opleiding die nu handelt in staal. Morgen strenge visa-regels in verband met de komende Olympische Spelen.

Shaun zocht in 2006 een leerplek voor zijn opleiding tot kok. De bedoeling was dat in Engeland te verwezenlijken. Maar dat vlotte niet. “Met nog anderhalf maand te gaan tot het volgende lesjaar, vroeg mijn leraar of ik misschien naar China wilde. Na overleg met mijn ouders zat ik een maand later in het vliegtuig. Ik werkte mijn eerste jaar in China als kok in het New Century Grand Hotel van Hang Zhou. Na twee maanden had ik het al wel bekeken. In dit land wilde ik blijven.”

Dat gevoel werd alleen nog maar versterkt toen Shaun Goossens zijn huidige Chinese vriendin ontmoette. “Toen ik Vivian leerde kennen werd het tijd iets te ondernemen om waar te maken dat ik in China kon blijven.” Op zoek naar een baan dus. Maar niet als kok in de horeca. “Want hoewel Hang Zhou een toeristische stad is met ook wel wat westerse restaurants, zijn westerse chefs nog niet echt in trek. Ik moest dus een andere baan zoeken. Zo werd ik verkoper van stalen rolmachines voor een Chinese fabrikant. Een heel andere wereld dus. Maar ik heb in een jaar veel geleerd. Van mijn werk, maar ook van Vivian, die in badkamerproducten en deuren handelt.

Shaun woont in Hang Zhou. “Die stad staat bekend als mooiste stad van China en heeft in het midden een groot meer met veel geschiedenis. Over het land zelf, daar is zo veel over te vertellen. Ze hebben hier echt alles. Van ijskoude plekken tot en met de woestijn. Een van de mooiste plekken waar ik ben geweest was Hai Nan, een eiland in het zuiden met prachtige witte stranden en een heerlijke blauwe zee.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.