jongeren met gratis condooms op vakantie

Nogal wat jongeren worden tijdens hun vakantie ‘verliefd’ en hebben dan seks. Echter neemt een groot deel geen voorzorgsmaatregelen mee om veilig te vrijen. De GGD Regio IJssel-Vecht wil daar wat aan doen en deelt daarom op drie maandagochtenden gratis condooms uit aan jongeren die op vakantie gaan.

Dit gebeurt op het treinstation in Zwolle, want vanaf daar vertrekken met regelmaat bussen vol met jongeren – waaronder ook veel Sallanders – naar warme vakantielanden. Zowel ouderen als jongeren hebben al positief gereageerd op de actie. “Veilig vrijen is overal en altijd van belang, zowel in Nederland als in het buitenland. In veel populaire vakantielanden komen SOA en HIV-infecties vaker voor dan in eigen land. Het is nu eenmaal een feit dat jongeren op vakantie sneller seks hebben dan onder normale omstandigheden”, legt Inge Hoeksema, SOA verpleegkundige van de GGD Regio IJssel-Vecht uit.

“Veel jongeren komen dan ook met een SOA terug van vakantie of maken zich tijdens of na de vakantie zorgen dat ze misschien iets hebben opgelopen of zwanger zijn. Daarbij komt nog dat bijna de helft van de jongeren die geen relatie heeft, geen pakje condooms meeneemt. Dat is de reden dat we hier staan. We geven voorlichting over veilig vrijen en voor iedereen hebben we gratis condooms”, vertelt Hoeksema.

Bewezen is dat jongeren die vooraf een pakje condooms in de koffer hebben gedaan, veiliger vrijen dan leeftijdgenoten die zonder condooms op zak zijn vertrokken. Wanneer iemand een condoom kan laten zien, is het namelijk makkelijker om over veilig vrijen te beginnen, wat het veilig vrijen weer bevordert. Het niet bij de hand hebben van condooms op het moment van geslachtsgemeenschap is een belangrijke oorzaak van onveilig vrijen door jongeren. Ongeveer veertig procent van de jongeren (14-35 jaar) overkomt het wel eens dat ze een condoom nodig hebben, maar er geen bij de hand hebben. De helft vrijt vervolgens onveilig.

“Om te voorkomen dat je zonder condooms zit, is het slim altijd een paar condooms mee te nemen op vakantie. Condooms zijn namelijk niet overal even goed verkrijgbaar en de kwaliteit laat in het buitenland wel eens te wensen over. Ook kan het lastig zijn in een vreemd land aan een vreemde winkelier uit te leggen dat je condooms wilt kopen”, aldus Hoeksema.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.