hoor en wederhoor in de nieuwe tijd

We hadden van de week een pittige discussie met leden van het college van de gemeente Raalte. Aanleiding waren ‘Een bom onder sportpark Tijenraan’ en ‘Bruggen dag voor rechtzaak beweegbaar’, twee artikelen op onze site waar met name burgemeester Piet Zoon helemaal niet blij mee is.

De teneur is negatief vindt hij, terwijl de gemeente heus z’n best doet. Het werd een interessante discussie over hoor en wederhoor, actie reactie en toonzetting en sfeer. Zoon zegt: “Ik heb helemaal geen zin steeds achteraf zaken recht te zetten, dus als je iets schrijft, doe dan eerst aan wederhoor, dan kunnen we voor die tijd de angel er uit halen.” Hoor en wederhoor is een groot journalistiek goed, maar door de digitale wereld zijn de accenten aan het verschuiven. Zo kun je heel goed hoor in het ene verhaal plaatsen en wederhoor in het volgende verhaal. Vanwege internet staan die verhalen kort bij elkaar of je linkt ze naar elkaar. Als je de stellingen afzonderlijk plaatst zijn de meningen het helderst.

Iemand kan ook heel goed zelf zijn wederhoor organiseren. We nodigen iedereen ook uit dat te doen op onze site. Maar ja, dat zijn politici en bestuurders nu eenmaal niet gewend. Tja, dat is eigenlijk niet ons probleem, maar het probleem van de bestuurders. Als de wereld verandert, waarom zouden zij niet mee veranderen?

Toegegeven, een politicus uit Raalte die via Salland Centraal mee doet aan openbare discussies, heeft per direct het voorbeeld Alex Bolhuis in zijn nek hangen. Maar moet je daar bang voor zijn? Wij zouden zeggen: laat van je horen als je wat vindt, misschien dicht dat de kloof tussen burger en politiek.

Wat er meer van is: voor de burger is de gemeente het hele gemeentehuis. Van raad, via college van B&W tot ambtenaren aan toe. Vraag op de eerste de beste verjaardag naar wat reacties, dan wordt je wel eens moedeloos. Of boos. Dan kan Zoon wel zeggen dat hij helemaal geen zin heeft achteraf zaken recht te moeten zetten (waar hij gelijk in heeft), maar dan zou het ook mooi zijn als er vooraf wat meer meegewerkt wordt.

logo

In het commentaar geeft Salland Centraal, iedere zondag om 11.30 uur, een visie op actuele zaken. We nodigen je uit te reageren op die visie, die overigens niet altijd redactiebreed unaniem wordt ondersteund.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.