het terras heeft nog nooit zo vol gezeten

De terrassen zaten afgelopen weekend goed vol vanwege het mooie weer, maar vooral vanwege het rookverbod dat per 1 juli in de horeca van kracht is. Niet langer mag er in kroeg, café of restaurant worden gerookt. Horecaondernemers in de regio merken dat binnen direct, want hun klanten verblijven aanzienlijk langer in de buitenlucht. Eenmaal binnen hield vrijwel iedereen zich het eerste weekend aan de regels. En was er een overtreding, dan ging dat meestal onbewust.

Even niet nadenken en een sigaret opsteken… Het mag natuurlijk niet, het personeel begreep het wel en daarom werd er nog niet zo streng gereageerd. “Ik heb het personeel verteld dat ze zich coulant moesten opstellen. Direct met een boos gezicht optreden heeft weinig zin”, vindt Henry Zwakenberg van De Gouverneur in Raalte. “Maar als het voor een tweede keer voorkomt dat iemand een sigaret opsteekt, dan wordt diegene toch wel vriendelijk verzocht om het café te verlaten.”

Toch probeerden sommigen de kroegbaas uit. Zwakenberg: “Er zaten wat mensen in hoekjes te roken, maar ze werden vrijwel allemaal opgemerkt. Dat kwam doordat het personeel oplette, maar ook omdat de sociale controle onder de bezoekers erg groot was.” Een kritiek punt is 01.00 uur, het moment waarop de terrasgangers naar binnen moest. Rokers blijven dan nog een poos hangen op de parkeerplaats. “Over het algemeen is er positief gereageerd op het rookverbod en hebben we vrijwel geen problemen gehad”, blikt Zwakenberg tevreden terug op het eerste weekend.

Noelle Broekhof van café De Hoppe in Broekland is zelf een stevige roker en baalt van het rookverbod. “Ik mag nu niet meer in mijn eigen café roken en dat vind ik toch wel erg jammer”, zo stelt ze dan ook. In het café zelf was er weinig te beleven, volgens de Broeklandse. “Binnen was het heel kaal. Het terras heeft daarentegen nog nooit zo vol gezeten. Mensen blijven zo lang mogelijk buiten zitten, zodat ze zo lang mogelijk van hun sigaret kunnen genieten.”

Bij De Hoppe is men al druk op zoek naar oplossingen voor de winter, wanneer het weer kouder wordt. “Dan sta je buiten te koukleumen als je rookt. We zijn daarom al aan het overleggen, maar voorlopig zonder resultaat.” Het rookverbod leverde al mooie taferelen op. “Een man kwam binnen en stak zomaar een sigaret op, waarop wij hem aanspraken! Verbaasd en met een verontwaardigde blik zei hij: Maar daar doen wij hier in Broekland toch niet aan mee! Voor mij het hoogtepunt van de afgelopen week”, aldus Broekhof.

Zoeken ze in Broekland nog naar oplossingen, bij ’t Proathuus in Wijhe lijken ze al wat gevonden te hebben. Een medewerker van de kroeg vertelt: “We hebben binnen een speciale ruimte waar je toch gewoon kunt roken. Daar wordt niet getapt en niet gewerkt, dus is het legaal.” En hoe is het verder verlopen? “We hebben geen problemen gehad. We merkten wel dat de mensen langer buiten bleven, waardoor de overlast helaas iets toenam. Maar in het café zelf hield iedereen zich prima aan de regels.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.