de oeverzwaluw nestelt zich in raalte

Bij een basisschool in Raalte is een kolonie oeverzwaluwen gaan nestelen in een steile wand van een zandrug. Bijzonder, want die vogeltjes vind je eigenlijk alleen langs oevers van bijvoorbeeld een rivier. Jan van Dam, natuurliefhebber in hart en nieren en actief lid van IVN Raalte, kreeg die tip door.

Jan van Dam: “Nieuwsgierig ging ik er op af. En inderdaad, de oeverzwaluwen hadden zo’n tien nestgangen in de wand gemaakt en vlogen af en aan. Vermoedelijk bevinden zich nog jongen in enkele nesten en zijn ze niet allemaal uitgevlogen. De vogels zijn, als je dicht bij hun nestplaats komt, behoorlijk schuw en bijzonder snel en wendbaar, zodat het haast onmogelijk is een foto te maken wanneer zij in de nestholtes duiken.”

“Voor zover mij bekend zijn er zo dicht in de omgeving van Raalte niet eerder broedplaatsen van deze zwaluwsoort voorgekomen. Kennelijk is een geschikte broedplaats, een steile wand, het belangrijkste en die zijn natuurlijk in het bewoonde gebied minder voorradig, vaker wel langs rivieren en meren. De nestgangen worden wel een meter diep horizontaal in het zand uitgegraven.”

De oeverzwaluw is kleiner dan de wat meer bekende boeren- en huiszwaluw en is twaalf tot dertien centimeter lang. De bovenzijde is dof grijs en de onderzijde wit, met een grijs-bruine borstband en een duidelijk gevorkte staart. Net als andere zwaluwen, voeden ze zich met insecten, die ze al jagend in de lucht bemachtigen. Ze overwinteren in West-Afrika en zijn van eind maart tot oktober in ons land.

Jan van Dam tot slot: “Het schijnt dat de aantallen broedgevallen aan het toenemen is en dat zal wellicht te maken hebben met meer geschikte broedplaatsen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.