college moet tot actie overgaan bij zwerfafval

Volgens Gemeentebelangen en de VVD is er genoeg aandacht geweest voor het beleid rond zwerfafval. Er is extra geld voor uitgetrokken en er zijn moties aan geweid. Toch wordt er volop geklaagd. “Kennelijk slaagt het college er na al die jaren nog steeds niet in om wat op papier staat in de utvoering te realiseren”, aldus Carla Hoge van GB.

Het probleem is vooral onder de aandacht gekomen doordat buurtbewoners van de Grote Markt in Raalte aangaven dat het zo niet langer kon. Vooral op zondagochtend is het één grote rotzooi in Raalte Centrum. Salland Centraal nam zelf ook een kijkje en vraagt nu de politieke partijen te reageren.

“De gemeenteraad heeft veel extra geld uitgetrokken om het zwerfvuil van de straten te weren. Zowel PvdA als Gemeentebelangen hebben er moties aan gewijd, ook om de plannen eerder gerealiseerd te krijgen dan het college wilde. Kennelijk slaagt het college er na al die jaren nog steeds niet in om dat in de uitvoering te realiseren. We zullen in de gaten houden of men er binnen een paar weken verbetering in komt en er anders vragen over stellen ”, vertelt Carla.

Ook de VVD vertelt dat de partij er al veel werk van heeft gemaakt. Ben Nijboer: “Ons standpunt in deze is duidelijk en hebben we ook verwoord bij onze inbreng rond de perspectiefnota: Als er troep ligt moet je dat opruimen.” In de nota staat dat er éénmaal per week in het centrum wordt geveegd. “Op basis van geluiden (en we kunnen het uiteraard allemaal zelf ook zien) hebben we in juni het college heel concreet gevraagd, de veegfrequentie in het centrum op te voeren naar tweemaal per week. Dit onder het motto: goed dat er beleid is, maar als er troep ligt moet je vegen.”

De partij ging tot verdere actie over. “Daarvoor hadden we zelfs een motie voorbereid”, weet het raadslid. “Op basis van het antwoord van wethouder Haarman hebben we deze motie aangehouden. De wethouder heeft namelijk toegezegd om heel concreet naar dit probleem te kijken. Bovendien wilde hij met mogelijke oplossingen en voorstellen komen. Zelfs zo concreet dat áls hiervoor extra geld nodig zou zijn, hij hiervoor terug bij de raad zou komen. Dat was voor ons dus voldoende om de motie aan te houden. Wij hebben er vertrouwen in dat het college dit voortvarend oppakt. We blijven de ontwikkelingen (kritisch) volgen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.