amy winehouse van stoppelhaene drank af

Muzikaal knallen deed het Stöppelveld afgelopen jaren al, maar dit jaar zullen alle records worden verbroken. Vrijdagavond 29 augustus komt vanuit Canada niemand minder dan de band White Cowbell Oklahoma met hun ‘cowpunkcountryrock’n roll’ Raalte onveilig maken. En een dag later op zaterdagavond 30 augustus zal vanuit Engeland Maybe Winehouse, volgens velen de beste Amy Winehouse-tributeband ter wereld, naar het muzikale hart van het 57e Sallandse Oogstfeest afreizen.

Waarmee het muziekprogramma op de drie verschillende podia dit jaar een internationaal tintje heeft gekregen. Nationale toppers als Plork & de Aannemers, Beethoven, Lijn 7 en Thomas Berge maken het programma compleet. Net als afgelopen jaren is de toegang tot het Stöppelveld vrijdag- en zaterdag helemaal gratis. Na het spectaculaire startschot op donderdagavond (met Bløf, Leaf, Kraak & Smaak, de Sjonnies en Nick & Simon) dendert het programma dus vrijdag- en zaterdagavond gewoon door.

Afgelopen jaren was de band White Cowbell Oklahoma al een absolute sensatie op onder meer Dauwpop en Ribs&Blues en sindsdien is hun reputatie alleen maar groter geworden. Als echte ‘rednecks’ en cowboys uit Texas, maar afkomstig uit Canada, maken ze de internationale podia onveilig. Dat gebeurt met een combinatie van strakke Rock’n Roll en heel veel ongein. Een heuse meloen-act die met een motorzaag aan schijfjes gezaagd wordt, jongleren met vuur, het zijn maar enkele voorbeelden.

Rock en spektakel is deze vrijdagavond op het Buitenpodium van het Stöppelveld toch al het motto. Want de maffe Canadezen krijgen gezelschap van hun Nederlandse tegenhangers SCRUM en Plork & de Aannemers. Geen enkele muzikale richting, visie of bouwkundige aanpak, zo zegt het gezelschap zelf. Voeg daar een halfblinde en altijd stomdronken styliste aan toe en het is een muzikale freakshow. Van ABBA via André van Duin naar de Kaiser Chiefs. Op veler verzoek dit jaar wat later op de vrijdagavond.

Ook de ‘working class heroes’ van SCRUM komen deze vrijdagavond weer naar Raalte voor een stevige portie ‘powerfolk’. SCRUM is zingen, springen, euforie, vrijheid en een snippertje weemoed in een pakkende mix van Schotse en Ierse traditionals en eigen werk, omschreven als ‘ass-kicking gitaarrock met Schotse en Ierse invloeden’. Compleet met bagpipes en Schotse vlaggen.

Het leek de organisatoren van het Stöppelveld niet verstandig om Amy Winehouse zelf bloot te stellen aan de vele (alcoholische) verleidingen van het Sallands Oogstfeest, maar de zes Britten van de tributeband Maybe Winehouse zullen zaterdagavond 30 augustus wel al haar bekende hits laten horen. De soulnummers van een Winehouse op haar allerbest zullen ook op het Stöppelveld indruk maken. Net als op de tientallen Europese podia, clubs en festivals waar de band met veel succes opgetreden heeft.

Van Winehouse naar Beethoven is zaterdagavond op het Buitenpodium van het Stöppelveld maar een klein stapje. De zes leden van Beethoven maken van elk optreden een sensatie. Of het nu in Nederland, Duitsland, Portugal, Curaçao of Azië is, de muziek werkt magnetiserend op het publiek. De band zorgt voor een echte multimediashow met plasmadisplays, schermen en live cameraregistratie door meerdere, op afstand bedienbare, roterende camera’s. Die beelden worden ter plekke gemixt door een VeeJay.

Kenmerk van het afgelopen jaren al zo succesvolle Stöppelveld is dat de drie verschillende podia elk hun eigen programmering en sfeer hebben. Waarbij het voor de bezoekers soms moeilijk is om te kiezen, maar waarbij velen, soms tot hun eigen verbazing, bij heel verschillende artiesten blijven ‘plakken’. Omdat de toegang zowel vrijdag- als zaterdagavond gratis is kan er naar hartelust rondgekeken en geluisterd worden. Want groot feest voor jong en oud is het elke dag en zeker ‘s avonds op het hele Stöppelveld.

In de vorig jaar helemaal nieuw aangeklede Sallandse Herberg ligt het accent op Nederlandstalig en het betere piratenwerk. Vrijdagavond zetten niemand minder dan Thomas Berge, Martin Dams en Bouke deze tent op stelten. Terwijl De Rosentalers er een echt Oktoberfest van maken met volkstümliche blaasmuziek, feestmuziek van onder andere de Klostertaler en de Zillertaler Schürzenjäger en dansnummers als ‘I can see clearly now’, ‘Copacabana’ en ‘Ein Festival der Liebe’.

Zaterdagavond arriveert met de eigen Cadillac Fleetwood Limousine uit 1986 de band Lijn 7 met een veelzeggend motto: Gas erop, dak eraf! Lijn 7 is een supercoverband met een repertoire dat naast Nederlandstalige knallers bestaat uit Engels-, Frans- en Duitstalige classics, een hoop gimmicks en dat alles met een vette knipoog. Van ‘Hey Jude’ tot ‘Smoorverliefd’ en van ‘Deze vuist op deze vuist’ tot ‘Non non, rien n’a changé’.

Op diezelfde zaterdagavond zal niemand minder dan DJ Patrick Kicken in de Feestfabriek in actie komen. Kicken is al sinds 1995 op de radio te horen. Van 1995 tot 2003 werkte hij bij 3FM en sinds de zomer van 2004 bij Radio Veronica als opvolger van Jeroen van Inkel. Tot afgelopen voorjaar maakte hij daar het razend populaire ochtendprogramma ‘Kicken wordt wakker!’. Naast zijn radiowerk is Kicken al 18 jaar in clubs, discotheken en op festivals te horen. Zo was hij onder meer actief op Dauwpop 2008 in Hellendoorn.

Alle informatie over het uitgebreide muzikale programma van het Stöppelveld 2008 is na te lezen op staging2.stoppelhaene.nl. Daar vind je ook meer informatie over de voorverkoop van het programma op donderdagavond, dat volgens de organisatie op het moment al als een trein loopt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.