alweer aanrijding op kruising raalte noord

De kruising Ganzeboomlaan-Weidelaan stijgt met stip op de lijst van gevaarlijke kruispunten in Salland. Maandagmorgen rond half twaalf werd een tiener op de fiets aangereden. De Raaltese maakte een flinke klapper, maar kon na behandeling door ambulancepersoneel weer naar huis. De fiets is afgeschreven.

“Is het weer zover”, vragen omstanders zich na weer een ongeval bijna laconiek af. Het is dan ook nogal eens raak. De kruising Ganzeboomlaan-Weidelaan heeft een fietspad waar alle fietsers altijd voorrang hebben. Die fietsers kunnen echter van meerdere kanten tegelijk komen, want het is meer dan alleen maar recht oversteken. Je kunt ook uit zijpaden komen, zelfs vanuit een pad waarvan het niet helemaal duidelijk is of het om een fiets- dan wel voetpad gaat. Ook voetgangers nemen op de kruising voorrang, terwijl die dat in feite niet hebben.

Daardoor raak je het overzicht als automobilist makkelijk kwijt. Op zich is dat niet zo erg, want er geldt een stopgebod. Je móet stoppen als chauffeur voor je het fietspad overgaat. Dat doet er zo af en toe eentje, de meeste chauffeurs rijden – meestal wel wat zachter – gewoon door, in de overtuiging het kruispunt goed overzien te hebben op het moment dat ze aan komen rijden. Dat geldt natuurlijk vooral voor wijkbewoners die de situatie ter plekke als hun broekzak kennen.

Af en toe houdt de politie een actie. Ze houden chauffeurs aan die niet stopten op het kruispunt. De verontwaardiging is dan vaak groot. “Ik stond toch bijna stil?” “Er kwam toch niks aan?” “Ik word hier behandeld als een crimineel”, zijn reacties. Stoppen voor het kruispunt is beter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.