als deze pomp mag mogen ze allemaal

Commentaar – De warmtepomp die onder het gemeentehuis in Raalte zit, pompt die nu wel water op of niet? Het antwoord op die vraag bepaalt uiteindelijk of de pomp illegaal is. Wij voorspellen nu al dát hij illegaal wordt.

Argument 1: Op aanwijzen van de gemeente Raalte deed een onafhankelijke partij onderzoek en daarin wordt gesteld dat wat je nu doet niet mag. Daarop stelt de gemeente Raalte dat het rapport niet deugt.

Argument 2: Als de pomp goedgekeurd wordt, kan iedereen die dat wil een warmtepomp aanleggen zonder een vergunning aan te hoeven vragen. Je pompt het van 128 meter diep op tot kort onder het maaiveld en past daar de warmte-uitwisseling toe. Iedereen kan dan zijn gang gaan op alle dieptes.

Mooi toch?

Maar nu het échte probleem. Het water dat je van heel diep naar boven haalt, verwarmt ander water, maar wordt daardoor zelf koeler. En dat koele water gaat naar beneden. In de zomer is het net andersom. Koel water wordt opgepompt en koelt water af voor de airco, maar wordt daarbij zelf warmer. Dat warmere water gaat dan weer naar beneden.

Al met al heb je dus invloed op de temperatuur in de aarde. Willen we dat? Past dat binnen de kaders van duurzaam en ecologisch verwarmen van je gemeentehuis? Dat je er een vergunning voor moet hebben zegt in feite al genoeg: De overheden willen dat liever niet. Geen invloed op de temperatuur diep in de aarde dus. Dat heeft die pomp onder het Raalter gemeentehuis wél.

Blijven we nu nog zitten met de vraag wat de gevolgen zijn. Als de gemeente geen gelijk krijgt bij de Raad van State moet die pomp eruit, of aangepast, of worden uitgeschakeld. En wat dan? Is er met de bouw dan eigenlijk rekening gehouden met alternatieve klimaatbeheersing?

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.